Verbond van Verzekeraars

Verzekeraars katalysator voor economische groei

Het CEA, de Europese koepelorganisatie van verzekeraars, heeft een paper uitgebracht, waarin wordt beschreven hoe verzekeraars kunnen bijdragen aan de zogenaamde Lissabon-strategie. Het paper kan worden gedownload via www.cea.assur.org.

De Europese Commissie heeft zich in 2000 voorgenomen om Europa in 2010 tot de meest innovatieve en concurrerende economie van de wereld te maken. Vorig jaar werd besloten vooral de nadruk te leggen op economische groei en werkgelegenheid. Gek genoeg wordt echter nergens gesproken over de bijdrage van verzekeraars.
Het CEA heeft daarom in het paper The Contribution of the Insurance Sector to Economic Growth and Employment in the EU uiteengezet dat de invloed van verzekeraars nog groter kan worden als regelgeving beter wordt gebaseerd op de behoeften van verzekeraars en consumenten. Zo moet bij het Solvency II-project de allocatie van vermogen zo efficiënt mogelijk zijn, gebaseerd op daadwerkelijke risicos en een economisch perspectief.

Het CEA meent verder dat er meer moet worden geïnvesteerd in publiek-private samenwerking, met name op het gebied van sociale zekerheid. De vergrijzing vraagt om een hervorming en verzekeraars kunnen daarbij helpen.

Verzekerd!, november 2006