Gemeente Utrecht

Utrecht in de prijzen met innovatieve beveiligings- en alarmeringsketen

Gisteren mocht de gemeente Utrecht een prijs van 1,2 miljoen euro in ontvangst nemen voor haar "innovatie van de beveiligings- en alarmeringsketen". Staatsecretaris Karien van Gennip van het ministerie van Economische Zaken (EZ) reikte in Zeist de prijzen uit die dit jaar zijn toegekend aan innovatieve ICT projecten. De gemeente Utrecht is gevraagd de innovatie van de beveiligings- en alarmeringsketen regionaal en landelijk op te schalen. De uitreiking van de prijs loopt vooruit op officiële ingebruikname van het volledig operationele Dienstencentrum Beveiliging door minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken a.s. woensdag 15 november in de Jaarbeurs, tijdens de Regio Businessdagen.

Utrecht gaat haar verantwoordelijkheid niet uit de weg en schuwt geen onorthodoxe maatregelen als deze nodig blijken. Om de beveiliging van bedrijventerreinen en winkelgebieden te verbeteren is een stedelijk netwerk met 'slim' cameratoezicht opgezet. Het hart bestaat uit een gemeenschappelijk Dienstencentrum Beveiliging waar 24 uur per dag live videosurveillance plaatsvindt op en rond bedrijfslocaties. Zo nodig wordt beveiliging ter plaatse gedirigeerd of wordt de politie gealarmeerd. Onder voorwaarden kunnen ook individuele bedrijven en particuliere alarmcentrales op het dienstencentrum worden aangesloten. Het Dienstencentrum Beveiliging staat in rechtstreeks contact met de regionale meldkamer van de politie en brandweer, die in 112 situaties direct over het beeldmateriaal beschikt. Alle incidenten en meldingen worden centraal vastgelegd het hiervoor ontwikkelde publiekprivaat incidentregistratiesysteem WeBM.

Landelijke toepassing

Utrecht werkt nauw samen met het bedrijfsleven in de Koepel Bedrijvigheid en Veiligheid. Door als gemeente zelf verantwoordelijkheid te nemen voor de camerabeelden en de privacybescherming konden grenzen worden verlegd en maakt de beveiliging nu serieus onderdeel uit van de veiligheidsketen in de gemeente.

Deze Utrechtse "innovatie van de beveiligings- en alarmeringsketen" is door het kabinet aangewezen voor landelijke toepassing. Doel is toepassing in tien regio's binnen drie jaar. Het Centrum voor Innovatie en Veiligheid zal dit begeleiden. De eerste regio's zijn inmiddels aangehaakt.

Innovatief

Ook in Utrecht zelf gaat het Centrum voor Innovatie en Veiligheid, onder andere samen met TNO door met het realiseren van verdere verbeteringen en het toepassen van innovatieve technieken. Er lopen al diverse pilots met bijvoorbeeld gezichtsherkenningstechnieken, geluidspatroonherkenning en herkenning van bewegingspatronen. Utrecht en haar ondernemers blijven zo profiteren van de voorsprong die ze hebben bereikt.

Minister Remkes opent Dienstencentrum

De uitreiking van de prijs gisteren in Zeist loopt vooruit op officiële ingebruikname van het volledig operationele Dienstencentrum Beveiliging door minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken a.s. woensdag 15 november in de Jaarbeurs, tijdens de Regio Businessdagen. Wethouder Marka Spit van Sociale en Economische Zaken zal tiidens een minisymposium op die dag het thema Veiligheid vanuit de gemeente Utrecht belichten.

Noot voor de media:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Communicatiebureau, Annemieke Vermeulen, telefoon: 030 286 11 55