Gemeente Doetinchem

Overeenkomst tussen gemeente en Sité over ontwikkeling Schil naar gemeenteraad


-10 november 2006-
Gemeente Doetinchem en Sité Woondiensten hebben op 30 mei 2006 een raamovereenkomst getekend over de samenwerking in de ontwikkeling van de Schil, het gebied tussen het stadshart van Doetinchem en de latere stadsuitbreidingen. De overeenkomst past in de geest van de prestatieafspraken die beide partijen in mei vorig jaar hebben gemaakt.

Op 31 oktober 2006 heeft het college van burgemeester en wethouders - na voorafgaand overleg met het bestuur van Sité woondiensten - besloten de raamovereenkomst ter bevestiging aan de gemeenteraad voor te leggen. Behandeling vindt naar verwachting plaats in de raadsvergadering van 14 december 2006.

In de raamovereenkomst Samen werken aan wonen, welzijn, zorg en leefbaarheid die de gemeente en Sité op 30 mei 2006 hebben getekend, zijn de prestatieafspraken nader uitgewerkt voor de Schil, het gebied tussen het stadshart van Doetinchem met haar winkels en uitgaansgelegenheden en de latere stadsuitbreidingen. De raamovereenkomst regelt de samenwerking van beide partijen bij de realisering van het Masterplan Schil. De overeenkomst gaat in op concrete hoeveelheden woningbouwproductie, op de omvang van het aandeel van Sité hierin en op het percentage maatschappelijke woningbouw en voorzieningen en de grondkosten. Ook de planning is nadrukkelijk onderwerp, met daaraan gekoppelde prestatieafspraken.

Woningbouw in de Schil
Op 15 december 2005 stemde de gemeenteraad unaniem in met het voorontwerp Masterplan Schil. In de Schil wordt de komende jaren een substantieel deel van de woningbouwopgave in Doetinchem gerealiseerd op verschillende locaties: Heelweg, Connexxion-terrein, De Veentjes, Gaswal en Hamburgerbroek. De gemeente heeft voor deze locaties een woningbouwprogramma opgesteld dat voorziet in de bouw van circa 1.100 woningen in de periode 2006-2010. In de raamovereenkomst is vastgelegd dat Sité daarvan circa de helft (460 tot 570 woningen) voor haar rekening neemt. Van het totaal aantal woningen dat Sité ontwikkelt, zijn er 150 blijvend beschikbaar voor mensen uit lagere inkomensgroepen (jaarinkomen minder dan 22.000 euro). Behalve woningbouw realiseert Sité 8.050 m2 bruto-vloeroppervlak (bvo) voor maatschappelijke voorzieningen. Sité is daarbij bereid bij te dragen aan het onrendabele deel van maatschappelijk noodzakelijke voorzieningen als dat de leefbaarheid en het woonplezier van de bewoners ten goede komt.

Wonen en zorg
In de raamovereenkomst zijn niet alleen afspraken gemaakt over fysieke ingrepen in het gebied van de Schil, maar ook over maatregelen op sociaal-maatschappelijk terrein. Sité heeft onderzoek gedaan naar de voorlopige behoefte aan extramuralisering en deconcentratie van de zorg in de gemeente Doetinchem tot 2010. Deze voorlopige behoefte is opgenomen in de nota Opgave wonen en zorg gemeente Doetinchem. In de deelgebieden in de Schil wordt rekening gehouden met een reservering voor zorg en welzijn. Met de zorg- en welzijnsinstellingen in Doetinchem vindt nadere afstemming plaats over de concretisering van hun behoeften aan woonvormen en voorzieningen.

Verdere procedure
In de samenwerkingsovereenkomst is de bepaling opgenomen dat deze is aangegaan onder voorwaarde van bevestiging door de gemeenteraad. Op 31 oktober jongstleden heeft het college - na voorafgaand overleg met het bestuur van Sité Woondiensten - besloten de overeenkomst ongewijzigd, maar met een daarbij gevoegde Memorie van Toelichting, aan te bieden aan de gemeenteraad. Naar verwachting zal de raad het voorstel tot bevestiging behandelen in de vergadering van 14 december 2006.