CBS

Industriemonitor
Vrijdag 10 november 2006 14:00
Realisaties: papier- en grafische industrie

In september 2006 was de omzet in de papier- en grafische industrie lager, maar het volume van de gemiddelde dagomzet (omzetvolume) was groter dan in september 2005. De waarde van de orderontvangsten en de prijzen waren hoger dan in september 2005. Het volume van de gemiddelde dagproductie (productievolume) was in september kleiner.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(september 2005 t.o.v. september 2006)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Omzet lager

De omzet in de papier- en grafische industrie was in september 2 procent lager. Het verlies werd zowel door de papierindustrie als de grafische industrie gedragen met een lagere omzet van respectievelijk ruim 2 procent en ruim 1,5 procent. Omdat september 2006 een werkdag minder telde en de afzetprijs hoger was, kwam het omzetvolume in de papierindustrie ruim 0,5 procent kleiner uit. Dit kleinere omzetvolume komt geheel voor rekening van een bijna 5 procent lagere binnenlandse afzet. Op de exportmarkt was het omzetvolume bijna 2,5 procent groter. Ook de grafische industrie had in september te maken met hogere afzetprijzen. In de grafische industrie werden in september 2006 bijna 2,5 procent meer producten verkocht dan in september vorig jaar. Zowel in eigen land als buiten onze landsgrenzen was met respectievelijk bijna 2 procent en ruim 5 procent het omzetvolume groter.

In het derde kwartaal van 2006 is de omzet in de papier- en grafische industrie zowel in waarde als in hoeveelheid met 1 procent gedaald ten opzichte van het derde kwartaal van 2005. In de papierindustrie werden bijna 3 procent minder producten verkocht en in de grafische industrie is het omzetvolume vrijwel gelijk gebleven.

Hogere orderontvangsten
De waarde van de orderontvangsten in de papierindustrie was in september 2006 ruim 2 procent hoger dan in september een jaar eerder.

Het derde kwartaal werd afgesloten met een toename van ruim 3 procent.

Prijzen in september hoger

Mede door hogere importprijzen waren de kosten voor gebruikte grond- en hulpstoffen (verbruiksprijs) in september 2006 bijna 4 procent hoger dan in september vorig jaar. Deze hogere kosten vertaalden zich in een hogere afzetprijs. Deze lag in de papier- en grafische industrie in september bijna 2 procent hoger dan in september 2005.

In het derde kwartaal van 2006 zijn verbruiks- en afzetprijs in dezelfde orde van grootte toegenomen als in september.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

In het tweede kwartaal van 2006 was het volume van de bruto toegevoegde waarde bijna 1 procent groter dan in hetzelfde kwartaal van 2005. In het eerste kwartaal lag het nog ruim 1,5 procent hoger. Over 2005 was het volume van de bruto toegevoegde waarde 0,5 procent groter dan in 2004.

Omzet, productie en prijzen (september 2003- september 2006) (3-maands voortschrijdend gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (september 2003- september 2006)