CBS

Industriemonitor
Vrijdag 10 november 2006 14:00
Realisaties: textiel-, kleding- en lederindustrie

In september 2006 heeft de textiel-, kleding- en lederindustrie goede zaken gedaan. Zowel in euro's als in volume werden meer producten verkocht. De waarde van de orderontvangst was hoger. Daarnaast was de stijging van de verbruiksprijs en afzetprijs gering. Ten slotte werd in september 2006 meer geproduceerd dan in september van het vorige jaar.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(september 2006 t.o.v. september 2005)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Hogere omzet in september

In september heeft de textiel-, kleding- en lederindustrie ruim 8 procent meer omgezet dan de overeenkomstige maand een jaar eerder. September 2006 telde een werkdag minder dan september 2005. Na verrekening van het werkdag- en prijseffect blijkt dat het volume van de gemiddelde dagomzet (omzetvolume) 12 procent groter was dan in september 2005. Het omzetvolume was in het binnenland 9 procent groter en in het buitenland 14 procent.

In het derde kwartaal van 2006 was de omzet 6 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van het vorige jaar. Het derde kwartaal telde één werkdag minder maar had hogere afzetprijzen. Het daaruit afgeleide omzetvolume was ruim 6 procent groter. De groei van het omzetvolume lag in het binnenland en in het buitenland in dezelfde orde van grootte. In alle drie de onderliggende bedrijfstakken werden in het derde kwartaal 2006 meer producten verkocht.

Meer orderontvangsten

In september 2006 lag de waarde van de orderontvangsten van de textiel-, kleding- en lederindustrie ruim 9 procent hoger dan in dezelfde maand in 2005.

Omdat ook in juli en augustus de orderontvangsten hoger waren, kon het derde kwartaal met bijna 5 procent hogere orderontvangsten worden afgesloten.

Prijzen iets hoger

Al twee jaar liggen zowel de afzet- als de verbruiksprijzen elke maand hoger dan in dezelfde maand van het voorafgaande jaar. Ook in september 2006 was dat weer het geval. De verbruiksprijzen lagen ruim 2,5 procent hoger. Deze hogere kosten van grond- en hulpstoffen werden slechts gedeeltelijk doorberekend aan de klanten, want de afzetprijzen waren ruim 1 procent hoger. Vooral de buitenlandse klanten kregen een hogere rekening gepresenteerd. Zij betaalden ruim 1,5 procent hogere prijzen voor de producten uit deze branche, terwijl de afzetprijzen in eigen land krap 1 procent hoger waren.

Ook productie groter

Het volume van de gemiddelde dagproductie van de textiel-, kleding- en lederindustrie was in september 4,5 procent groter dan in september 2005.

Voor het derde kwartaal van 2006 is het productievolume bijna 6 procent groter dan hetzelfde kwartaal van 2005.

Volume bruto toegevoegde waarde opnieuw groter

In het tweede kwartaal van 2006 was het volume van de bruto toegevoegde waarde in de textiel-, kleding- en lederindustrie ruim
1 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal van 2005. In het eerste kwartaal was dit nog bijna 3 procent. Over het hele jaar 2005 was dit volume nog bijna 4,5 procent kleiner dan in 2004.

Omzet, productie en prijzen (september 2003-september 2006) (3-maands voortschrijdend gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (september 2003-september 2006)