Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Persbericht ministerraad
10 november 2006

MINDER ADMINISTRATIEVE LASTEN VOOR HORECA

De administratieve lasten voor bedrijven in de horecasector zullen met ruim 30 procent worden verminderd. De lastenvermindering wordt gerealiseerd door vereenvoudiging van het vergunningenstelsel. De vergunning komt voortaan op naam van het bedrijf of de eigenaar. Een nieuwe leidinggevende hoeft nog slechts te worden gemeld. Dit staat in het wetsvoorstel tot wijziging van de Drank- en Horecawet waarmee de ministerraad op voorstel van minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft ingestemd.

Een andere aanpassing is dat de burgemeester wordt belast met het gecoördineerd verlenen van de horecavergunning en de gemeentelijke vergunningen. Bovendien kan de burgemeester voortaan horecavergunningen schorsen. De wet gaat ook de alcoholverstrekking in sportkantines regelen. Daarvoor komen uniforme landelijke regels. Nieuw is ook een verbod op alcoholverkoop bij tabaksspeciaalzaken.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 10.11.2006