Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Persbericht ministerraad
10 november 2006

Aparte deelnemersraad in beroepsonderwijs en educatie

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ingestemd met een wijziging van de Wet Educatie en Beroepsonderwijs op het punt van medezeggenschap. De huidige situatie waarin deelnemers en personeel gezamenlijk de medezeggenschapsraad vormen, wordt vervangen door een aparte deelnemersraad en een ondernemingsraad voor het personeel.

Uit onderzoek blijkt dat de medezeggenschap in het beroepsonderwijs en de educatie (BVE-sector) redelijk functioneert maar dat deelnemers daarin amper meedraaien. Dat komt vooral doordat in de medezeggenschapsraad veel arbeidsvoorwaardelijke aspecten aan de orde komen die deelnemers minder interesseren. Die geringe deelname acht het kabinet zorgelijk. Om de positie van deelnemers en hun betrokkenheid bij medezeggenschap te versterken, komt er een aparte deelnemersraad met onder andere instemmingsrecht op het deelnemersstatuut, de klachtenregeling en de vrijwillige deelnemersbijdrage.

Het wetsvoorstel dat deze nieuwe deelnemersraad regelt wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer. Beoogde invoeringsdatum is 1 november 2007. Voor de in te voeren ondernemingsraad geldt de Wet op de ondernemingsraden. Personeel krijgt zo dezelfde positie t.a.v. medezeggenschap als gebruikelijk in het bedrijfsleven.

RVD, 10.11.2006