Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Persbericht ministerraad
10 november 2006

DE IGZ KRIJGT RUIMERE BEVOEGDHEID BESTUURLIJKE BOETES OP TE LEGGEN.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) krijgt de mogelijkheid om bestuurlijke boetes op te leggen als wetten op het terrein van de volksgezondheid worden overtreden. De inspectie heeft straks ook de bevoegdheid om in bepaalde gevallen zorgdossiers in te zien, zonder toestemming van de betrokken patiënt. Dit staat in een wetsvoorstel van minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) waarmee de ministerraad heeft ingestemd.

De inspectie kan hiermee slagvaardiger en meer op maat invulling geven aan haar handhavingstaak. Snellere sanctionering draagt bij aan een betere naleving. Goede handhaving is van belang voor een kwalitatief goede en veilige gezondheidszorg en voor het vertrouwen van de zorgconsument in de zorg. Overigens blijft het strafrecht als aanvullend instrument tot handhaving naast de bestuurlijke boete bestaan.

Uitbreiding van de mogelijkheden de IGZ wordt voor de volgende wetten voorgesteld: Wet Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg, Kwaliteitswet zorginstellingen, Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen, Wet klachtrecht cliënten zorginstellingen, Wet afbreking zwangerschap, Wet op de medische hulpmiddelen, Wet veiligheid en kwaliteit lichaamsmateriaal, Wet inzake bloedvoorziening en de Opiumwet. In de Rijksbegroting VWS 2004 is dit voorstel al aangekondigd.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 10.11.2006