Socialistische Partij

Terugkeer omstreden drijfjacht zorgt voor wrede toestanden

10-11-2006 * SP-Kamerlid Krista van Velzen begrijpt niet waarom Minister Veerman (Landbouw) de omstreden drijfjacht op wilde zwijnen weer terug laat keren op de Veluwe. Deze vorm van jagen werd in 2002 afgeschaft vanwege de wrede toestanden die tijdens zo'n jacht onvermijdelijk zijn. Zwijnen worden opgejaagd en rennen in paniek richting de jagers, die moeten proberen raak te schieten.

"Dat lukt dus bijna nooit", stelt Van Velzen, "het is ontzettend moeilijk een in paniek opgejaagd zwijn meteen dodelijk te raken." Voor de uitvoering van de drijfjacht mogen vijf jagers en vijf drijvers opereren per 100 hectare. De jachtterreinen op de Veluwe zijn zonder uitzondering vele malen groter dan 100 hectare. Van Velzen: "Dat betekent dat een grote massa jagers en drijvers op de Veluwe alle ruimte krijgen hun primitieve jachtlusten bot te vieren."

Veluwse grofwildjagers hebben de wilde zwijnen sinds het wettelijk verbod op de drijfjacht excessief bijgevoerd om zodoende een hoge stand van deze dieren te forceren. Zo creëren ze zelf de overlast die als argument wordt gebruikt door de lobby om de drijfjacht in gang te zetten. Het resultaat is dat binnenkort de druk- en drijfjacht hervat zullen worden op Het Kroondomein, Het nationale park De Hoge Veluwe, defensieterreinen en veel particulier grondgebied.

Van Velzen heeft minister Veerman om opheldering gevraagd over het grootscheeps bijvoederen van de wilde zwijnen. Ook heeft ze hem gewezen op het feit dat hervatting van de druk- en drijfjacht in strijd is met de Flora en Faunawet.