Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

8 november 2006

VANAF 10 NOVEMBER

RTV N-H OOK OP DE SATELLIET TE ONTVANGEN

Vraag en antwoord:

Klopt het dat de zender van TV Noord-Holland wordt uitgezet?

Ja, de analoge TV zender van TV Noord-Holland wordt op 10 december 2006 uitgezet. Samen met alle andere analoge TV zenders in Nederland.

Wie heeft dat bedacht?

Dat heeft de regering gedaan. Via de ether worden vanaf 11 december alleen digitale TV-signalen verspreid. Men heeft dat gedaan om te bezuinigen en omdat er meer zenders via de ether kunnen worden doorgeven als dat digitaal gebeurt.

Heb ik daar als kijker van TV Noord-Holland last van?

Dat ligt er aan. Voor de meeste kijkers verandert er niets. Op alle kabelnetten blijven wij normaal uitzenden. Alleen als u naar TV Noord-Holland kijkt met een (z.g. hark-)antenne op het dak, dan gaat dat niet meer per 10 december 2006.

Ik kijk op dit moment naar TV Noord-Holland met zo'n antenne, wat nu?

De makkelijkste manier is dan om over te schakelen op digitale ontvangst. KPN-TV (ook wel Digitenne genoemd) geeft ons TV signaal digitaal door, ook waar u woont.

Wat moet ik dan kopen om TV Noord-Holland digitaal te ontvangen?

In elk geval een digitale ontvanger (en kamer- of gevelantenne). Dat kan bijv. bij KPN (http://www.kpn.com/kpn/show/id=878560). Als u alleen naar ons en naar de 3 publieke omroepen wilt kijken dan hoeft u daar geen abonnement bij te kopen. RTV Noord-Holland en de drie publieke omroepen zijn gratis te ontvangen. Helaas heeft KPN de website nog niet aangepast aan de situatie die per 10 december gaat ontstaan.

U kunt ook elders een willekeurige digitale ontvanger (plus antenne) kopen. Met name in Duitsland worden deze goedkoop aangeboden.

Als u (nu, of later) meer zenders wilt ontvangen op deze wijze, dan is de enige mogelijkheid om een ontvanger bij KPN te kopen, want dan heeft u een z.g. smartcard nodig met bijbehorend abonnement, die alleen door KPN wordt geleverd.

Zijn er nog meer manieren om naar TV Noord-Holland te kijken?

Ja, wij zenden binnenkort op vele manieren uit. Bijvoorbeeld via de satelliet.

Dat gaat via de Astra-satelliet waarop ook nu de publieke omroepen worden doorgegeven.

Ook hier geldt, dat de ontvangst van TV Noord-Holland gratis zal zijn. Dus u kunt ons zonder smartcard en abonnement ontvangen. Wilt u meer zenders ontvangen, dan biedt de aanschaf van een smartcard ook hier uitkomst. Klik hier voor nadere technische informatie over onze satelietuitzendingen.

En die andere manieren?

Wij zenden binnenkort ook uit via MINE-TV (http://www.kpn.com/kpn/show/id=1369223) en al geruime tijd via het internet (www.rtvnh.nl , via het oogje bovenaan op de homepage), dit laatste uiteraard met mindere kwaliteit eigen aan het internet.

Nu moet ik opeens kosten gaan maken om de publieke omroep te kunnen ontvangen, daar betaal ik toch al voor?

Inderdaad. Maar de regering heeft besloten dat de kosten, die de consument voor deze omschakeling moet maken, niet vergoed worden. Daarbij geldt ook dat er niet veel huishoudens meer zijn die TV ontvangen via de ether. Waar kan ik verdere informatie krijgen?

Hier volgen een aantal links van websites:

www.signaalopdigitaal.nl

www.kpn.nl

http://www.canaldigitaal.nl/

VOOR DE TECHNISCH GEĂŹNTERESSEERDEN

Technische informatie satelliet doorgifte RTV Noord-Holland RTV Noord-Holland zal voorlopig via zowel ASTRA 19.2 Oost als ASTRA 23.5 Oost gaan uitzenden. Wij zullen per 10 november 2006 beginnen met onze satellietuitzendingen. In de loop van 2007 zullen wij alleen nog via ASTRA 23.5 Oost te ontvangen zijn. Het precieze tijdstip hiervan zal tijdig worden gecommuniceerd. Dit tijdstip hangt vooral samen met de marktintroductie van de zogenaamde "DUO LNB 60", speciaal ontworpen voor de gecombineerde ontvangst van ASTRA 19.2 Oost en ASTRA 23.5 Oost via een bestaande schotel van 60 cm (zie verderop in deze tekst). Verder geldt:
RTV Noord-Holland zal - net zoals nog negen regionale omroepen - FTA (Free To Air) te ontvangen zijn. Dat wil zeggen: ongecodeerd en gratis. Wij zullen op ASTRA 19.2 Oost via transponder 18 (11479.00 MHz, verticaal, 22 Msymb/s) uitzenden. Voor uitzendingen via ASTRA 23.5 Oost maakt RTV Noord-Holland gebruik van ASTRA 1D (transponder 208, 11856.00 MHz, verticaal, 27.5 Msymb/s). In de kanalenlijst van CanalDigitaal goedgekeurde satellietontvangers krijgen de regionale omroepen voorkeurspositie 70 t/m 79. ASTRA 23.5 Oost: tweede DTH-positie voor de Nederlandse markt De start van de regionale zenders op ASTRA 23.5 Oost is een eerste stap in de ontwikkeling van 23.5 Oost tot een tweede DTH-positie (DTH="Direct To Home) voor de Nederlandse markt - in aanvulling op ASTRA 19.2 Oost. De verwachting is dat in de nabije toekomst naast de regionale omroepen diverse andere nieuwe kanalen via ASTRA 23.5 Oost zullen gaan uitzenden. SES ASTRA heeft plannen voor de verdere uitbouw van ASTRA 23.5 Oost tot een volwaardige DTH-positie. Deze uitbouw voorziet onder andere in de verdere uitbreiding van de beschikbare transpondercapaciteit en een verruiming van het footprintbereik van deze positie. Een bijkomend voordeel van de ASTRA 23.5 Oost-positie is dat deze zich dichtbij de ASTRA 19.2 Oost-positie bevindt. Hierdoor is het mogelijk om zowel het bestaande programma-aanbod op ASTRA 19.2 Oost als ook het nieuwe programma-aanbod op ASTRA 23.5 Oost via een bestaande schotel van 60 cm diameter te ontvangen. Hiertoe ontwikkelt ASTRA, in samenwerking met CanalDigitaal, de zogenaamde "DUO LNB 60". DUO LNB 60: nieuwe standaard voor satellietontvangst in Nederland Om ook op langere termijn de regionale omroepen - en andere nieuwe zenders - via ASTRA 23.5 Oost te kunnen ontvangen en tegelijkertijd toegang te houden tot de bestaande programmapakketten op ASTRA 19.2 Oost, wordt in de loop van 2007 de speciale DUO LNB 60 geintroduceerd. Eigenschappen van de DUO LNB 60:

1. Met dit nieuw type LNB is het mogelijk om bij bestaande schotels van circa 60 cm doorsnede zowel de ASTRA 19.2 Oost- als de ASTRA 23.5 Oost-positie te kunnen ontvangen.
2. Een voordeel van de DUO LNB 60 is, dat er zowel een 'Twin' als 'Quad' variant beschikbaar komt. Hierdoor is het mogelijk om op dezelfde DUO LNB twee (de Twin-versie) of vier (de Quad-versie) ontvangers aan te sluiten. Met dit nieuw type LNB is het mogelijk om bij bestaande schotels van circa 60 cm doorsnede zowel de ASTRA 19.2 Oost- als de ASTRA 23.5 Oost-positie te kunnen ontvangen. Een voordeel van de DUO LNB 60 is, dat er zowel een 'Twin' als 'Quad' variant beschikbaar komt. Hierdoor is het mogelijk om op dezelfde DUO LNB twee (de Twin-versie) of vier (de Quad-versie) ontvangers aan te sluiten.

CanalDigitaal zal met behulp van nieuwe software zorgen dat de door haar goedgekeurde ontvangers kanalen van zowel ASTRA 19.2 Oost als ASTRA 23.5 Oost kunnen inlezen. Vervolgens zullen deze kanalen in een gemeenschappelijke kanalenlijst worden ondergebracht. Hierdoor wordt het steeds minder relevant via welke ASTRA-satellietposities de kanalen uitzenden. Nog even op een rijtje:
Vanaf 10 november is RTV Noord-Holland (en nog negen regionale tv- en radiozenders) free-to-air te ontvangen via de ASTRA-satelliet. RTV Noord-Holland zal voorlopig via zowel ASTRA 19.2 Oost als ASTRA 23.5 Oost gaan uitzenden. In de loop van 2007 zal RTV Noord-Holland alleen nog via ASTRA 23.5 Oost te ontvangen zijn. De exacte datum is mede afhankelijk van de beschikbaarheid van de nieuwe DUO LNB 60 en zal ruim van te voren worden gecommuniceerd. De komst van de nieuwe DUO LNB 60 maakt het mogelijk om met een bestaande 60 cm schotel zowel ASTRA 19.2 Oost als ASTRA 23.5 Oost te ontvangen. Dankzij de twee of vier aansluitpunten, bestaat bovendien de mogelijkheid om meerdere satellietontvangers aan te sluiten. Voor verdere informatie:
www.ses-astra.com, www.canaldigitaal.nl, www.satellietplatform.nl

Noot voor de redactie

---

Voor (nog) meer informatie:

RTV Noord-Holland: 020-850 50 50


---- --