Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

10-11-2006

De gemeenten Reimerswaal en Kapelle voeren een groot deel van hun wettelijke taken op het gebied van bouwen, ruimtelijke ordening en milieu goed uit. Op enkele belangrijke punten moeten echter nog verbeteringen worden doorgevoerd. Dit concludeert de VROM-Inspectie in een onderzoek naar de uitvoering van de wettelijke VROM-taken door de beide gemeenten. De gemeenten hebben de door de VROM-Inspectie aanbevolen verbeteringen inmiddels vastgelegd in een plan van aanpak. De Inspectie heeft uitgesproken vertrouwen te hebben in de inzet van de gemeenten om de vereiste verbeteringen door te voeren.

Het onderzoek door de VROM-Inspectie is gelijktijdig bij de beide gemeenten uitgevoerd, waardoor de toezichtslast kon worden beperkt. De VROM-Inspectie waardeert het dat de gemeenten Reimerswaal en Kapelle hebben besloten om vergunningverlening en toezicht en handhaving vanaf begin 2005 onder te brengen bij het samenwerkingsverband ReiK. Taken, waarvoor de gemeenten afzonderlijk te klein zijn, kunnen daardoor toch goed worden uitgevoerd. Binnen Zeeland is deze vorm van samenwerking uniek en ook landelijk komt deze wijze van werken nog niet vaak voor. De samenwerking begint duidelijk haar vruchten af te werpen. De kwaliteit van de uitvoering door de gemeenten en de dienstverlening aan burgers kan daardoor verder worden verbeterd. Met de samenwerking is bovendien een goede basis gelegd voor de invoering van de omgevingsvergunning in 2008.

Positief is de Inspectie onder andere over de manier waarop bouwaanvragen worden getoetst aan de bestemmingsplannen. Vrijstellingsprocedures worden zorgvuldig doorlopen. Op het punt van het actueel maken van bestemmingsplannen doet met name de gemeente Reimerswaal het goed. Ook Kapelle voert deze taak adequaat uit. Minder te spreken is de Inspectie over het toezicht en de handhaving. Er is nog geen beleid vastgesteld en ook een duidelijke berekening van de noodzakelijke personeelsinzet ontbreekt nog. Onder meer het toezicht op de bouwplaats is daardoor nog te veel een sluitpost. De gemeenten, maar ook burgers, lopen daardoor risico's. Als bijvoorbeeld bouwfouten onopgemerkt blijven, kan dat ernstige gevolgen hebben. Ook het milieutoezicht op bedrijven moet volgens de Inspectie meer aandacht krijgen.

Plan van aanpak
De beide gemeenten hebben aangegeven de kritiek te herkennen en de verbeterpunten voortvarend te willen aanpakken. In het plan van aanpak wordt aangegeven binnen welke termijn dat zal gebeuren. De VROM-Inspectie zal de voortgang daarvan blijven volgen.

Downloads


Zie het origineel


* Rapport VROM-Inspectie:
http://www.vrom.nl/pagina.html?id=2706&sp=2&dn=6389