Gemeente Oisterwijk

kunstprojecten in de openbare ruimte in Oisterwijk 10-11-2006
10 nieuwe kunstprojecten in de openbare ruimte in Oisterwijk

Actieplan 2006-2009 vastgesteld

De komende 4 jaar gaat de gemeente Oisterwijk investeren in kunst in de openbare ruimte. Het college schrijft dat in het Actieplan Kunst in de Openbare Ruimte Oisterwijk 2006-2009 (KORO), dat een uitwerking is van de Kadernota Cultuur. Het beheren en intensiveren van kunst en klein cultureel erfgoed in de openbare ruimte is door de raad in 2005 benoemd tot speerpunt van het cultuurbeleid.

Kunst als verbindende factor

Het actieplan KORO beschrijft de uitgangspunten voor realisering van 10 nieuwe kunstprojecten. Het college wil kunst in de openbare ruimte koppelen aan actuele ontwikkelingen binnen de gemeente en waar mogelijk burgers betrekken bij ontwikkelingen in hun directe leefomgeving. Op deze manier kunnen ook derden gestimuleerd worden om te investeren in kunst in de openbare ruimte.

Vanuit het cultuurbeleid zijn directe verbindingen te leggen met een aantal beleidsontwikkelingen: kunst en de pilot Bouwen binnen Strakke Contouren, kunst en WMO, kunst en natuurbeleving en kunst en promotie van Oisterwijk. De 10 projecten zijn dan ook allemaal gekozen binnen deze kaders: Herinrichting Lindeplein, herinrichting St. Jansplein, nieuwe woningen Kuiperstraat, klooster Catharinenberg, wedstrijd buurtrijk Oisterwijk in 2007 en in 2009, herinrichting Voorste Stroom, Natuurtheater, Kunstsokkels (KIGO) en een nog in te vullen bewonersinitiatief.

Burgers betrekken

Met het actieplan KORO wordt ook beoogd de betrokkenheid van burgers bij hun leefomgeving te vergroten. Voor elk van de 10 kunstprojecten wordt een commissie samengesteld die de kunstprojecten voorbereiden. Deze commissies bestaan uit vaste en wisselende leden. Per project kunnen burgers meedenken over hun eigen leefomgeving.

De Lind 44 | Postbus 10101 | 5060 GA OISTERWIJK Tel: 013 52 913 11 | Fax: 013 52 856 60 | Email: gemeente@oisterwijk.nl