ANBO

Oproep Onderzoek bankieren

09-11-2006

De Federatie Slechtzienden- en Blindenbelang, de ANBO voor vijftigplussers en de Nederlandse Vereniging van Banken hebben gezamenlijk met de banken, winkeliers en Consumentenbond het initiatief genomen om een onderzoek uit te laten voeren naar de wijze waarop senioren en mensen met een (visuele) functiebeperking hun bankzaken regelen.

De ANBO vindt het heel belangrijk dat dit onderzoek er komt en roept u dan ook van harte op om deel te nemen. Bedoeling is dat er zoveel mogelijk personen (50-plussers) en mensen met een (visuele) functiebeperking zich aanmelden, waaronder mensen die in een rolstoel zitten, een beperkte handfunctie hebben, blind of (matig) slechtziend zijn of een auditieve beperking hebben. Dit moeten uitdrukkelijk niet alleen mensen zijn die hun bankzaken via internet doen.

De volgende soort vragen zullen aan de orde komen in het onderzoek:


- Doet u uw bankzaken zelf of krijgt u daar hulp bij?
- Doet u overschrijvingen met een overschrijvingskaart, via de telefoon of gebruikt u internetbankieren?

- Hoe neemt u geld op: bij de balie of bij een geldautomaat
- Hoe gemakkelijk of moeilijk vindt u het om uw bankzaken te doen?

Met de resultaten als uitgangspunt stellen de partijen aanbevelingen op voor banken. Zo kunnen zij hun diensten beter afstemmen op deze groep consumenten.

U kunt zich telefonisch opgeven bij de Slechtzienden- en Blindenlijn. De medewerkers zullen uw naam en telefoonnummer noteren en vragen tot welk van de bovenstaande groepen u zichzelf rekent. Onderzoeksbureau Heliview belt u in december terug; zij zullen dan met u telefonisch een korte vragenlijst doornemen. Uw gegevens worden alleen voor dit onderzoek gebruikt.

Opgeven kan tot 15 november op telefoonnummer: 030 294 54 44, indien bezet: 030 299 2878. Heeft u vragen of opmerkingen naar aanleding van deze oproep voor ANBO, neem dan contact op met Juanita Bouman: 030- 233 00 74 / j.bouman@anbo.nl