Stichting Natuur en Milieu

Groene wensen voor Wouter Bos

10 november 2006 - Natuur en Milieu heeft gisteren tijdens de milieuborrel zijn vijftien wensen voor het nieuwe regeerakkoord aan PvdA-lijsttrekker Wouter Bos aangeboden. Goed klimaatbeleid, garanties voor behoud van de nu nog groene open ruimte en echte verduurzaming van de economie via belastingen, investeringen, subsidies en regels staan centraal in de wensen van Natuur en Milieu.

Wouter Bos kon zich goed vinden in de wensenlijst. Hij gaf aan dat het debat niet beperkt moet blijven tot een discussie over instrumenten. Daar is geen gebrek aan, zo stelde de PvdA-leider. Wat nodig is, is een lange termijnvisie met een gedurfde ambitie. Vanuit die visie komen innovaties tot stand.

Volgens Mirjam de Rijk, algemeen directeur van Natuur en Milieu, zijn die mooie vergezichten zeker nodig. Maar vergezichten stranden in schoonheid wanneer er niet tegelijkertijd concrete maatregelen worden genomen, zoals fors investeren in energiebesparing en in duurzame energie. En juist die concrete maatregelen heeft de PvdA nog te weinig voorgesteld.

Over de manier waarop de open ruimte beschermd moet worden, lopen de meningen van Natuur en Milieu en de PvdA (nog) niet gelijk op. De Rijk wees er op dat de weinige gebieden in Nederland waar de open ruimte de afgelopen jaren niet of nauwelijks werd aangetast, de plekken zijn waar dat door strenge regels wordt tegengehouden. Bos gelooft niet in restrictief beleid.

Lees hier de wensen van Natuur en Milieu

Film met groene wensen van Jan Jaap de Graeff, Alexander Rinnooy Kan en anderen

Publicatiedatum: 10-11-2006