Gemeente Meppel


Postbus 501
7940 AM Meppel
Stadhuis Grote Oever 26
tel. (0522) 850500

Weblog Burgemeester & Wethouders 10 november 2006 (10-11-2006)

Burgemeester & Wethouders van Meppel houden samen een weblog bij. Elke week schrijft één van de collegeleden zijn verhaal van de afgelopen en komende week.

Deze week is dat Wethouder van Dijk.

Als u als lezer wilt reageren dan kan dat natuurlijk via info@meppel.nl

Als media het wekelijkse verhaal willen plaatsen door het één op één over te nemen, dan juichen Burgemeester & Wethouders dat toe.

Weblog Burgemeester & Wethouders van Meppel

10 november 2006

Leider zijn van een voetbalteam resulteert soms in leuke hersenspinsels. Afgelopen zaterdag moesten we tegen VENO uit Vollenhove. Ik heb die kleuren in een grijs verleden ook nog gedragen en verdedigd. Dus dat was voor mij een beladen wedstrijd. Ons E1 team staat op een tweede plek in de competitie en VENO staat 3de. Ook op papier zou dat een spannende pot kunnen worden. En dat werd het! VENO begon voortvarend en bij rust stonden we met 2-0 achter! Dan moet je je team weer op de rails zien te krijgen en ervoor zorgen dat de koppies weer omhoog gaan.
Ze moeten vertrouwen krijgen in hetgeen ze kunnen en weer even horen waar ze goed in zijn. Onwillekeurig maakte ik een vergelijking met waar we in het Stadhuis nu mee bezig zijn ⦠Het is eigenlijk ook overal hetzelfde ⦠Het begint met de kleintjes op het veld en loopt 1 op 1 door naar het bedrijfsleven en de overheid. Je moet je mensen continue overtuigen en bewustmaken van de kwaliteiten die er binnen een team wel degelijk aanwezig zijn, maar die er soms nog niet helemaal uitkomen. Dan ga je praten, uitleggen wat je wilt bereiken, visualiseren en ⦠ontwikkelen!
Anyway. We kregen er in de tweede helft nog eentje om onze oren, maar scoorden zelf drie maal. Je zag het zelfvertrouwen van E1 groeien en dat van VENO iets wegzakken. Het gelijke spel was een terechte uitslag. We blijven op de tweede plaats staan â¦

Na afloop in de kantine werd ik uiteraard geconfronteerd met de sportnota. Ik had vorige week 9 sportverenigingen gebeld en hen uitgelegd wat in mijn ogen de beste manier was om invulling te geven aan de sportnota. Kort samengevat: De kaders / uitgangspunten voor de komende vier jaar vast laten stellen door de Raad, de begroting - met als onderlegger de Perspectiefnota 2006 - als kader voor de uitgaven die we de komende vier jaar willen doen, en de details / de invulling van het plaatje, in deelnotaâs uitwerken in overleg met de sportverenigingen.

Iedere sportvereniging die ik toen heb gesproken was enthousiast. Dat was nou eigenlijk precies wat ze wilden. Geen kant en klaar programma waarbij op voorhand alle beschikbare middelen al voor de komende 4 jaar worden verdeeld, maar door de Raad vastgestelde kaders en uitgangspunten en vervolgens met betrokken partijen om de tafel om binnen deze kaders en binnen de begroting Meppel op te stuwen in de vaart der volkeren als het gaat om sport.

Het mocht niet zo zijn. Tenminste niet in de vorm zoals die donderdag op tafel lag.

In de kantine werd mij gevraagd waar het dan aan schortte. Ik heb ook eerlijk aangegeven dat ik een aantal argumenten zeer zinvol vond om mee te nemen in de verdere ontwikkeling van de nota. Een duidelijker visie op wat we met elkaar willen bereiken bijvoorbeeld. Dat had ik best concreet kunnen benoemen en dat zal ik ook doen. Wat overeind moet blijven is dat er kaders vastgesteld dienen te worden. De uitvoering is aan Burgemeester & Wethouders.
We hebben de fracties nu gevraagd input te leveren voor die kaders. Dat wachten we nu even af. In de tussentijd gaan de gesprekken met en de ontwikkelingen in de sport natuurlijk gewoon door. Het is niet zo dat het College niets kan doen zolang er geen sportnota is. Maar het is wel belangrijk dat die er op korte termijn komt. En daar gaan we voor!

Maandag was zoals gewoonlijk weer een dag met veel vergaderingen en overleggen en de dinsdag hadden we natuurlijk weer college. We hebben een belangrijk besluit genomen over het snippergroen. Er is gebleken dat zoân 4,5 hectare gemeentegrond is "ingepikt" door onze inwoners. Dat is ongeveer 6 voetbalvelden! In veel gevallen heeft men dat ook gedaan om er een mooi totaalplaatje van te maken in aansluiting op de eigen tuin, maar feit is dat gemeentegrond onterecht is toegevoegd aan de eigen grond.
We gaan begin volgend jaar iedereen aanschrijven die gemeentegrond in gebruik heeft genomen. In veel gevallen zullen we een huurovereenkomst aanbieden voor de grond die al in gebruik genomen is. Maar in andere gevallen zullen we grond terugvorderen, omdat het geen uitgeefbare stukken zijn. Dit wordt een enorme operatie en zal best veel stof doen opwaaien.
Verder hebben we de eerste stap gezet in de richting van meer vaarrecreatie. De sluizen zullen vanaf komend hoogseizoen ook op zondagen schepen schutten. Als het goed is kan dit besluit nog meegenomen worden in de nieuwe vaaralmanak zodat varend Nederland weet dat ze rustig een weekend naar Meppel kan komen om te genieten van al het moois dat we te bieden hebben.

âs Middags hadden we het College van Westerveld op bezoek. Een leuke en interessante kennismaking. We hebben best veel samen, en het zou goed zijn eens te kijken waar we elkaar op onderdelen kunnen versterken en waar we mogelijk zelfs samen kunnen werken. Dit zal de komende tijd op onderdelen nader worden bekeken.

Dinsdagavond was het voltallige College in Nijeveen om ons uitvoeringsprogramma toe te lichten. De Burgemeester maakte van die gelegenheid ook gebruik om De Schalle een defibrillator aan te bieden. In het begin - 17.00 uur - leek het erop dat het een rustige avond zou worden. Later bleek juist dat veel bewoners eerst even snel een hapje hadden gegeten om vervolgens naar De Schalle af te reizen om met ons van gedachten te wisselen over het uitvoeringsprogramma en wat voor gevolgen dat heeft voor inwoners van Nijeveen.
We hebben uitvoerig gesproken over de invulling van de brede school in Nijeveen, de ontwikkeling van het toerisme, het onderhoud van wegen, bewegwijzering en veel andere zaken die Nijeveners bezig houden. Het was uiteindelijk gelukkig toch een redelijk drukke en zinvolle avond die ruim een half uur uitliep. Een goed teken!

De woensdag begon met een aantal gesprekken met inwoners over het onderhoud en het eventueel mogen kopen of huren van gemeentegrond. Dat sloot weer mooi aan bij hetgeen we de dag ervoor hadden besloten. Dus op dat vlak konden we deze inwoners duidelijkheid geven aangaande het beleid.

âs Middags weer interne gesprekken gevoerd over onder meer de reiniging, de gevolgen van de wensen die âHet Goedâ voor een inzamelvergoeding die ze wensen en ons standpunt in deze.

Ik eindigde de dag in de oude pastorie. Hier hadden we een bestuursvergadering van Stad & Esch. Wel vreemd eigenlijk, want het was naar alle waarschijnlijkheid de laatste ab-vergadering in deze context. Als de Raad volgende week donderdag akkoord gaat met de bestuurswijziging dan is het huidige bestuur - met uitzondering van twee personen - daarmee in één klap buitenspel gezet. Dat is natuurlijk alleen maar toe te juichen in het kader van "de bestuurder met de dubbele pet", maar een raar idee is het wel.

Donderdag stond in het teken van een tweetal zaken; de ontwikkelagenda en de begrotingsraad.
âs Ochtends hebben we twee afdelingen bezocht en hen uitgelegd wat we voornemens zijn te doen met en voor de organisatie in het kader van de ontwikkelagenda. Alles en iedereen ontwikkelt immers door?! Stilstand is achteruitgang. Daarom moeten we, met ons uitvoeringsprogramma als uitgangspunt, met zijn allen ontwikkelen. Neuzen dezelfde kant op en doelgericht. En daar gaan we direct en actief mee aan de slag. We - het College - waren erg blij met de positieve grondhouding die we mochten ervaren.

âs Avonds natuurlijk de begrotingsraad. Mijn eerste als wethouder. Je weet natuurlijk nooit wat je allemaal te wachten staat, maar we hadden ons in ieder geval goed voorbereid. Ko Scheele zou als Wethouder Financiën het - hoogste - woord voeren en de Burgemeester, Mark Boumans en ikzelf zouden alleen specifieke vragen beantwoorden. We hebben natuurlijk een prachtig uitvoeringsprogramma en een mooie sluitende begroting, alleen moet je maar afwachten of de Raad met dit alles in kan stemmen of dat ze een hoop van tafel veegt en nieuwe initiatieven opvoert. De vorm waarin we het deze keer gegoten hebben is ons in ieder geval goed bevallen. In vergelijking met voorgaande jaren vond ik hem behoorlijk interactief. Raadsleden kregen in tegenstelling tot voorgaande jaren ruimte om elkaar en het College bij interruptie vragen te stellen en om te reageren op antwoorden en vragen. Ko Scheele heeft de collegestandpunten en onze antwoorden op de diverse vragen perfect verwoord.

Ton Henzen noemde hem zelfs al âKo Fidelâ in zijn âOndertoonâ op de site van Meppeler Courant. Op die manier verwijzend naar de ellenlange politieke redevoeringen van Fidel Castro. Enige nuance is hier mijns inziens wel op haar plaats, want Ko sprak ruim een uur en het andere uur werd gevuld door de diverse fractieleden die vragen stelden en interrumpeerden. Dat mag de pret niet drukken! Ko heeft vanaf vandaag ook op het Stadhuis een nieuwe bijnaam, met dank aan Ton Henzen! Onze begroting is uiteindelijk voor 100% omarmd door de Raad. Een unieke situatie! We kunnen aan de bak!

Vanochtend - vrijdag - werd ik om 9.00 uur in het pianogebouwtje verwacht. Op 20 oktober mocht ik in het kader van Nederland Leest in de Bibliotheek het eerste exemplaar van "Dubbelspel" in ontvangst nemen. Het was de bedoeling dat heel Nederland in gesprek zou raken over dit boek. Er zijn er zoân 700.000 uitgereikt, dus daar kon het in ieder geval niet aan liggen ⦠In de herfstvakantie ben ik begonnen te lezen en ik heb hem nog steeds niet uit. En dat terwijl het eigenlijk maar een boekje van drie keer niks is. 300 Paginaâs lees ik normaliter
- als ik een echt goed boek lees - in een paar uur uit. Ik kon me er met dit boek niet toe zetten. Nou, dat heb ik dus ook maar gezegd in het programma ⦠"De Boekenplank" wordt zaterdagmiddag om 12.00 uur uitgezonden. Ik nodig u allen uit dit te beluisteren, het is een erg leuk programma geworden waar niet alleen maar over Dubbelspel werd gesproken, maar ook over luisterboeken en over de nieuwste boeken door Meppeler auteurs!

âs Middags onder andere nog gesproken met de heer Sieffers in het kader van de herdenking van het feit dat we in 1809 stadsrechten kregen. Over ruim twee jaar precies 200 jaar geleden.

Vanavond heb ik de eer een toespraak te mogen houden ter ere van mijn eigen vader. Hij heeft zijn 5de boek uitgegeven. Het is een boek geworden met 5 verhalen getiteld "Kom Achter Mijn Ogen". Hij gaf aan het leuk te vinden als ik het eerste exemplaar zou willen uitreiken. De Bruna in Elburg is compleet uitverkocht en de sfeer wordt echt fantastisch is ons verzekerd. Ze hebben blijkbaar ervaring met dit soort zaken ⦠Hoogtepunt moet worden dat mijn oudste zoon - Willem van Dijk - een kort toespraakje houdt en daadwerkelijk het boek overhandigt aan zijn opa, ook Willem van Dijk. Dàt weet mijn vader nog niet â¦

Zo komt ook deze week weer op een zeer bijzondere manier tot een eind.

Morgen - zaterdag - gaan we weer voetballen! Een oefenwedstrijd tegen MSC E2.

Volgende week zal Wethouder Mark Boumans verslag doen van de week die voor ons ligt!

Egbert van Dijk

-Wethouder van Meppel