Thomas More Lezing 2006 door Jonathan Israel

AMSTERDAM, 20060726 -- Het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen organiseert op 10 november 2006, de Thomas More Lezing 2006, uitgesproken door Jonathan Israel. Titel van zijn lezing is Freedom of Thought versus Freedom of Religion: an Eighteenth-Century Dilemma. De lezing vindt plaats van 15.00 - 17.00 uur in de Rode Hoed, Keizersgracht 102 te Amsterdam. De lezing en het interview zijn in het Engels.


Jonathan Israel is hoogleraar Vroegmoderne Geschiedenis aan The School of Historical Studies van het Institute for Advanced Study in Princeton. Hij onderzoekt het ontstaan van de Verlichting. De Nederlandse filosoof Spinoza (1632 - 1677) is volgens hem de eerste en meest radicale verlichtingsdenker. Met hem startte een nieuwe periode in het denken over de verhouding van godsdienstvrijheid en de vrijheid van meningsuiting. In de Thomas More Lezing blijkt hoe relevant een achttiende-eeuws dilemma kan zijn voor een actuele discussie!

Inger Leemans, universitair docent Cultuurgeschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen interviewt Israel. Zij deed onderzoek naar pornografische romans in de radicale Verlichting in Nederland.

Meer informatie en voorinschrijving via de website www.ru.nl/soeterbeeckprogramma/thomasmorelezing2006, via e-mail info@soeterbeeck.ru.nl. of per telefoon (024) 361 55 55.




Soeterbeeck Programma