Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Den Haag, 16 oktober 2006

Interactief onderwijsprogramma bij Magazine!
Een glossy tentoonstelling over tijdschriften

Van 10 november 2006 t/m 4 maart 2007 presenteert de Koninklijke Bibliotheek (kb) in Den Haag Magazine!, een glossy tentoonstelling over tijdschriften. De tentoonstelling laat zien dat tijdschriften een unieke spiegel van de Nederlandse samenleving vormen. Hoe gaan de bladen om met schokkende, ingrijpende en ontroerende maatschappelijke gebeurtenissen en hoe hebben ze ons wereldbeeld beïnvloed? Magazine! is een prikkelende ontdekkingstocht door bijna 250 jaar liefde en leven, moord en natuurrampen, mode en lifestyle, sport en ontspanning, glitter en glamour. Speciaal voor deze bijzondere tentoonstelling heeft de kb een onderwijsprogramma ontwikkeld voor leerlingen en klassen uit de bovenbouw Havo en VWO.

Magazine! is opgezet als een driedimensionaal tijdschrift van 1.800 m². In het nieuwe magazijn van de kb zijn zes zalen ingericht met elk een eigen sfeer, en thema's die soms op serieuze en soms op speelse wijze worden behandeld. De entree van de rijke tentoonstelling is een kapsalon, waar bezoekers zich gratis kunnen laten knippen. Daarna loop je over de meridianen van de wereldbol langs gigantische zuilen en ervaar je hoe tijdschriften schrijven over schokkende en historische gebeurtenissen. In een nagebouwd huis is een keuken voor de culinaire tijdschriften, een slaapkamer voor mode en lifestyle en een zolder voor hobby's, knutselen en doe-het-zelven. Maar Magazine! heeft ook oog voor een geheel andere functie van de bladen: ontsnappen aan de realiteit. Daarom kunnen bezoekers flaneren over de boulevard en zich onderdompelen in een wereld van entertainment, gossip, glitter en glamour.

Onderwijsprogramma Magazine! met PODCASTING, Tweede fase Havo en VWO Voor tweede fase leerlingen maatschappijleer en CKV is er een onderwijsprogramma, op basis van podcasting, beschikbaar dat de leerlingen ondersteunt in de examenvoorbereiding. De onderwerpen van het onderwijsprogramma sluiten aan op de belevingswereld van leerlingen. Het zijn onderwerpen die in de tijdschriften aan bod komen en jongeren bezig houden zoals: uitgaan, vooroordelen, roddel, rolpatronen, trends, mode en make-up. Een bezoek aan de tentoonstelling Magazine! is een sprankelende zintuiglijke ervaring en is uitstekend in te passen in het lesprogramma maatschappijleer en CKV in de tweede fase. Het thema 'het tijdschrift als spiegel van de samenleving' sluit aan bij de verplichte examenonderdelen te weten: Massamedia en cultuur (maatschappijleer) en Massacultuur in de tweede helft van de twintigste eeuw (CKV).

Magazine! is een tentoonstelling van de Koninklijke Bibliotheek en wordt mede mogelijk gemaakt door Mondriaan Stichting, VSBfonds, Bedrijfsfonds voor de Pers, Fonds 1818, Stichting Dioraphte, SNS REAAL Fonds, KF Hein Fonds, Lucas Ooms Fonds, Groep Publiekstijdschriften/Nederlandse Uitgeversbond (NUV), Lundiflex, Merwede, Imtech, Corgwell Visser Copini, Wavin, Securitas, Ako, Roto Smeets, Wella en de Kappersacademie.


---



Ingezonden persbericht