Ingezonden persbericht


Persbericht

Den Haag, 6 november 2006

Het Nederlandse Rode Kruis opent derde Mappa Mondo huis in Waalre

Het Nederlandse Rode Kruis opent op vrijdag 10 november het derde huis voor kinderen met een levensbedreigende ziekte - Mappa Mondo Waalre. Het huis wordt geopend door H.K.H. Prinses Margriet, Irene Moors, Mappa Mondokinderen en kinderen uit de buurt.

Het eerste Mappa Mondohuis van het Nederlandse Rode Kruis is in 1997 begonnen en staat in Wezep. In 2002 opende in Rijswijk het tweede Mappa Mondohuis. Mappa Mondo is gestart om een oplossing te bieden aan ernstig zieke kinderen die in de reguliere zorg tussen wal en schip vallen. Sommige kinderen blijven onnodig lang in het ziekenhuis omdat ze thuis niet terecht kunnen, terwijl ziekenhuisopname medisch niet noodzakelijk is. Kinderen die wel thuis wonen, maar van wie de ouders tijdelijk behoefte hebben aan emotionele en fysieke rust kunnen ook terecht in Mappa Mondo. De dagelijkse zorg in Mappa Mondo voor deze kinderen komt in handen van een klein team gespecialiseerde verpleegkundigen, twee pedagogisch medewerkers en een grote groep Rode-Kruisvrijwilligers (circa tweehonderd op jaarbasis).

Voor de kinderen en ouders uit Limburg en Zuid-Oost Brabant was de afstand tot de al bestaande huizen in Wezep en Rijswijk te groot. Met het nieuwe Mappa Mondo huis in Waalre biedt het Rode Kruis een betere dekking en kunnen meer ouders en kinderen gebruikmaken van één van de huizen. Mappa Mondo Waalre biedt jaarlijks plaats aan zo'n dertig kinderen uit Zuid-Nederland. Kinderen worden voor een korte of langere periode opgevangen en verzorgd; zij wonen tijdelijk in de huizen of logeren er af en toe. Sinds de aankoop van het huis is Mappa Mondo Waalre geheel verbouwd om te voldoen aan de medische behoeften van de kinderen.

Mappa Mondo van het Nederlandse Rode Kruis

Voor kinderen met bijvoorbeeld leukemie, aids of kanker is Mappa Mondo een complete wereld. In Mappa Mondo worden kinderen met de grootst mogelijke zorg omringd. Kinderen van wie de ouders of verzorgers de zorg tijdelijk of langdurig niet meer aankunnen, krijgen een plek in een Mappa Mondohuis. Naast medische en verpleegkundige begeleiding hebben de kinderen behoefte aan warmte, tijd en aandacht. In Mappa Mondo moeten kinderen zich thuis kunnen voelen zonder dagelijks aan hun ziekte herinnerd te worden.