Het Nederlandse Rode Kruis

06 november 2006
Opening Mappa Mondo-huis in Waalre



Het is zover! Vrijdag 10 november opent het Nederlandse Rode Kruis Mappa Mondo Waalre: het derde huis voor kinderen met een levensbedreigende ziekte. H.K.H. Prinses Margriet, Irene Moors, Mappa Mondo-kinderen en kinderen uit de buurt zijn aanwezig bij de feestelijke opening. Na de intensieve verbouwing van het huis is Mappa Mondo Waalre klaar voor gebruik. Het voldoet volledig aan de medische behoeften van de kinderen.

Een complete kinderwereld
Wie kunnen er terecht in Mappa Mondo? Ernstig zieke kinderen die niet thuis kunnen wonen, maar ook niet in het ziekenhuis hoeven te blijven. Of thuiswonende kinderen, van wie de ouders tijdelijk behoefte hebben aan emotionele en fysieke rust.

Mappa Mondo: een complete wereld
voor ernstig zieke kinderen
Mappa Mondo (letterlijk wereldkaart) betekent voor kinderen met bijvoorbeeld leukemie, aids of kanker een complete wereld. In Mappa Mondo-huizen krijgen kinderen de grootst mogelijke zorg, medische en verpleegkundige begeleiding en bovendien warmte, tijd en aandacht. In Mappa Mondo moeten kinderen zich thuis kunnen voelen zonder dagelijks aan hun ziekte te denken.

Speciale zorg en aandacht nu ook in Zuid-Nederland Het eerste Mappa Mondohuis van het Nederlandse Rode Kruis begon in 1997 in Wezep, het tweede opende in 2002 in Rijswijk. Voor de kinderen en ouders uit Limburg en Zuid-Oost-Brabant was de afstand tot de bestaande huizen in Wezep en Rijswijk te groot. Met het nieuwe Mappa Mondo huis in Waalre biedt het Rode Kruis plaats aan zo´n dertig kinderen uit Zuid-Nederland. Zij kunnen daar een korte of langere periode komen wonen of af en toe logeren.

De dagelijkse zorg in Mappa Mondo is in handen van een klein team gespecialiseerde verpleegkundigen, twee pedagogisch medewerkers en een grote groep Rode Kruis-vrijwilligers, circa tweehonderd op jaarbasis.