Time : 10:32:41
Date : 09 November 2006
Sender Name: ALS Liga België vzw

Je komt sneller met een BOM op een vliegtuig dan met een rolstoel.

De Belgische ALS LIGA is een nationale organisatie met internationale contacten (www.ALSLIGA.be) en werd op 10 en 11 november 2006 uitgenodigd om de vereniging en haar werking voor te stellen op een Europees congres in Valencia.

De ALS LIGA vaardigde haar voorzitter af om deze taak te gaan volbrengen. Hij is echter volledig verlamd, kan niet uit de rolstoel gehaald worden en kan niet op de vaste vliegtuigzetels zitten omwille van decubitus en ondersteuningsgebrek. Bijkomend detail: zijn rolstoel met kinbesturing is door leken, niet te besturen. Op 27 10 2006 boekte de LIGA voor hem een vlucht. Vele telefonische contacten vonden plaats vanuit JET-AIR om een luchtvaartmaatschappij te vinden die bereid was om hem in de elektrische rolstoel te transporteren. De meest -op het eerste oog- flexibele en rolstoelvriendelijke maatschappij was ALITALIA. Na inwinnen van vele informatie, heen weer getelefoneer en overwegen vanuit de drie oogpunten (ALS LIGA, JET-AIR, ALITALIA) gingen allen akkoord. Onmiddellijk werd vanuit ALITALIA de vlucht telefonisch bevestigd aan JET-AIR dat alles oké was. Vervolgens, een paar dagen later kregen we ook vanuit JET-AIR de schriftelijke bevestiging met de transportcodes van ALITALIA aangehecht. De vertegenwoordiger van de LIGA kon dus in zijn elektrische rolstoel overgevlogen worden. Natuurlijk moesten ze over alle gegevens: zoals medisch attest, type batterijen, maten en gewichten van de persoon en de rolstoel beschikken. Dit werd via JET-AIR netjes doorgegeven en vervolgens kwam de officiële bevestiging. We kunnen alle schriftelijke overeenkomsten tonen.. Drie dagen voor de vlucht liet ALITALIA nog weten met welk type bevestiging ze de rolstoel zouden verankeren.
Tot dinsdagavond 16 uur (25 uur voor vertrek) we telefoon kregen van JET-AIR. Ze hadden zo pas bericht ontvangen vanuit Rome dat deze situatie op het vliegtuig niet kon en ze op hun eerdere afspraken terugkwamen. Geweigerd dus. Geen tijd meer voor het zoeken naar een alternatieve vlucht of een vervanger om onze aanwezigheid te verzekeren. Neen, niks meer aan te doen, njet. JET-AIR zegt dat ze met de rug tegen de muur staan en met handen en voeten gebonden zijn aan de regels van ALITALIA. Toch aanbieden op de luchthaven zou zinloos zijn.

Het kan toch nooit de bedoeling zijn dat de goede het voor de slechte moeten ontgelden, door de strengere luchtvaartmaatregelen binnen EUROPA, waardoor belangrijke afspraken niet kunnen nagekomen worden. Men mag toch niet iedereen afschilderen als crimineel.

Reviers Danny
Mobile: +32(0)495/47 64 62
of +32(0)496/46 28 02
Mail: danny@reviers.be

URL: http://www.ALSLIGA.be Picture: (None)
Attachments: (None)

Translations: (None)

Link to Press Release - NL