Expositie Krijn de Koning bij Virtueel Museum Zuidas

Bureau a tot z

==============================
KRIJN DE KONING AAN DE ZUIDAS
Virtueel Museum Zuidas te gast bij Platform 21
================================
Persbericht 9 november 2006

Morgen, 10 november om 16:00 wordt de expositie 'Krijn de Koning aan de Zuidas' geopend in Platform 21 te Amsterdam. De tentoonstelling is georganiseerd door het Virtueel Museum Zuidas, dat wordt geleid door supervisor Simon den Hartog, voormalig directeur van de Rietveld Academie. De expositie duurt tot en met 3 december.

Virtueel Museum Zuidas

Het Virtueel Museum Zuidas heeft in 2003 de opdracht van de gemeente Amsterdam gekregen om het nieuwe woon-werkgebied een culturele impuls te geven. Het VMZ doet dat door tijdelijke en langdurige kunstopdrachten in de openbare ruimte te verstrekken en te entameren. Daarnaast beheert het VMZ ruimten voor artists in residence. Kunstenaars worden uitgenodigd om enkele maanden aan de Zuidas te verblijven en uiteindelijk hun indrukken, inspiratie en visies op het nieuwe gebied te presenteren.

Meebouwen aan de Zuidas

Het Virtueel Museum Zuidas heeft beeldend kunstenaar Krijn de Koning (geb.1963) de bijzondere opdracht gegeven om als kunstenaar actief mee te denken met de stedenbouwkundige ontwikkeling van Vivaldi, een deelgebied tussen de buitenring A10 en De Boelelaan. De kunstenaar geeft daar - tezamen met de Dienst Ruimtelijke Ordening van de gemeente Amsterdam en andere partijen - vorm aan de nieuwe Oost-entree van de Zuidas. Deze stedenbouwkundige rafelrand, gemarkeerd door de KPN-toren ernaast, moet een nieuwe, aangename 'poort' worden voor het publiek dat via het openbaar vervoer van Station RAI de Zuidas betreedt. Zo ontwierp de kunstenaar al een transformatorgebouwtje op het NUON-terrein in de voor hem kenmerkende kleurvlaken. Maar zijn ingrepen gaan verder. Zijn ideeën worden op de tentoonstelling in Platform 21 gepresenteerd aan de hand van schetsen, tekeningen en maquettes.

Beleving van de ruimte

Krijn de Koning is sterk geïnspireerd door hoe mensen omgaan met architectonische ruimten. In veel gevallen plaatst hij wanden in een bestaande setting. Bezoekers worden zich daardoor ineens sterker of anders bewust van de omgeving waarin zij zich bevinden. Speciaal voor de locatie heeft De Koning in de ronde bovenzaal van Platform 21 een site specific beeld gebouwd die de architectonische beleving volledig verandert.

Platform 21

Platform 21 is een internationale ontmoetingsplek waar professionals, amateurs, producenten, critici en publiek elkaar ontmoeten en inspireren. Design, mode en creatie zijn de focusgebieden waarmee culturele, economische en maatschappelijke ontwikkelingen van de 21ste eeuw worden verkend.

Openingstijden

Gedurende de tentoonstelling van 11 november t/m zondag 3 december 2006 is het publiek welkom van donderdag t/m zondag van 12:00-18:00 uur.
Persvoorbezichtiging 10 november vanaf 12:00 uur. De kunstenaar is dan aanwezig. Adres: Prinses Irenestraat 19-A, 1077 WT Amsterdam.
Tel.: 020-301.80.00 of 020-344.94.49 (kantoor). Website: www.platform21.com

VMZ

Het VMZ is gevestigd aan de Prinses Irenestraat 19, 1077 WT te Amsterdam. Telefoon: 020-644.86.44 / 06-156.94.651 e-mail: info@virtueel-museum.nl. Via de website www.virtueel-museum.nl kunt u zich aanmelden voor de mailinglist en (gratis) nieuwsbrief. Contactpersoon tentoonstelling: Harry J. Kraaij, 06-146.70.953 of via text@bureau-a-tot-z.nl.