Stichting Natuur en Milieu

Groene wensen voor Wouter Bos

9 november 2006 - Goed klimaatbeleid, garanties voor behoud van de nu nog groene open ruimte en echte verduurzaming van de economie (belastingen, investeringen, subsidies en regels) vormen de kern van de wensen voor het nieuwe regeerakkoord die Stichting Natuur en Milieu vanmiddag heeft aangeboden aan PvdA-leider Wouter Bos. Dat gebeurde tijdens de Milieuborrel in de Paleiskerk in Den Haag.

Tijdens deze bijeenkomst zijn ook de groene wensen gepresenteerd van onder meer Jan Jaap de Graeff (Natuurmonumenten), Alexander Rinnooy Kan (SER) en Klaas van Egmond (MNP).

Lees hier de wensen van Natuur en Milieu (zie onderaan)

Film met groene wensen van Jan Jaap de Graeff, Alexander Rinnooy Kan en anderen

15 we n s e n v o o r e e n g r o e n
r e g e e r a k k o o r d 2 0 0 7 -2 0 1 1

Stichting Natuur en Milieu roept de politieke partijen op om werk te maken van een groen regeerakkoord voor een gezond milieu,een rijke natuur en een mooi landschap..5 Stichting Natuur en Milieu
Postbus 1578
3500 BN Utrecht
info@natuurenmilieu.nl
www.natuurenmilieu.nl
T.+31 (0)30 233 1328
Bank 69.97.12.394
Giro 51880
KvK Utrecht 41192228
Vormgeving:Wrik (BNO)Utrecht * Fotogra .e:Harry Meijer/Hollandse Hoogte * Druk:Libertas Bunnik *Oktober 2006

Tegengaan afwenteling
Voor al het overheidsbeleid zijn ecologische duurzaamheid en het tegengaan van afwenteling van milieukosten naar elders of naar de toekomst harde randvoorwaarden.

Gericht investeren
Uit de aardgasbaten investeert de rijksoverheid de komende jaren 2 miljard euro per jaar in innovatieve duurzame technologie en energiebesparing.

Vergroenen van belastingen
In de komende regeerperiode realiseert het kabinet een belasting- verschuiving van 10 miljard euro van arbeid naar milieu.

Duurzaam inkopen
De overheid gaat 100%duurzaam inkopen en het kabinet zal zich inzetten voor een Europese richtlijn Duurzaam inkopen.

Duurzaamheidscriteria stellen
Door het stellen van harde duurzaamheidscriteria voor de import van biomassa en veevoer gaat de regering de afwenteling van milieuproblemen naar ontwikkelingslanden reduceren.

Open ruimte beschermen
De rijksoverheid gaat de schaarse open ruimte in Nederland beter beschermen,onder andere door het bouwen in de open ruimte duurder te maken en herstructureren van en bouwen in stedelijk gebied prioriteit te geven.

Invoeren kilometerprijs
Het kabinet neemt zo snel mogelijk een besluit over de invoering van de Kilometerprijs naar tijd,plaats en milieukenmerk in 2012, en begint al voor 2012 met het beprijzen van het goederenvervoer.

Eerst beprijzen
De regering neemt het aanleggen van nieuwe wegen pas in over- weging als prijsbeleid,openbaar vervoer,ruimtelijk beleid en mobiliteitsmanagement onvoldoende zijn om de knelpunten in de bestaande weginfrastructuur op te lossen.

Selectieve groei Schiphol
Het kabinet zal groei van Schiphol alleen toestaan onder de voor- waarde van een wettelijke en betere bescherming van bewoners in de ruime omgeving van de luchthaven en Lelystad wordt geen overloopluchthaven.

Verbeteren luchtkwaliteit
Het kabinet komt binnen een half jaar met aanvullende maat- regelen om de luchtkwaliteit te verbeteren en de gezondheid van mensen te beschermen,daarbij zijn de normen van de Wereldge- zondheidsorganisatie leidend.

Investeren in openbaar vervoer
Het openbaar vervoer,met name rond en tussen de grootstedelijke gebieden,krijgt weer voorrang in het beleid van de rijksoverheid met een extra investering van 10 miljard tot 2020 in het spoor.

De natuur versterken
Het kabinet hecht veel waarde aan versterking en behoud van de natuur in Nederland:van stad tot wad;daarom maakt het kabinet voldoende .nanciële middelen vrij om de Ecologische Hoofdstruc- tuur in 2015 gereed te hebben.

EU-landbouwsubsidies inzetten voor het landschap
Het kabinet gaat EU-landbouwsubsidies inzetten voor herstel en onderhoud van het Nederlandse cultuurlandschap.

Aanscherpen waterbeleid
De regering zal het kwaliteitsbeleid voor water aanscherpen en dan met name gericht op het terugdringen van meststoffen en bestrij- dingsmiddelen in het water.

Glastuinbouw verduurzamen
De glastuinbouw wordt in het kabinetsbeleid een voorbeeld van duurzame economische herstructurering,daarom vindt concentratie op een klein aantal locaties plaats waarbij alle .nanciële en .scale stimulansen worden gebaseerd op duurzaamheid.