Gerechtelijke organisatie

Definitieve rapport Autoriteit Financiële Markten over aandelenbezit Dexia ingediend

Amsterdam, 9 november 2006 - Vandaag heeft de Autoriteit Financiële Markten ("AFM") bij het gerechtshof te Amsterdam het definitieve rapport ingediend in het onderzoek dat de AFM in opdracht van het gerechtshof heeft verricht. Het onderzoek richt zich op de vraag of Dexia Bank Nederland N.V. ("Dexia") de aandelen die Dexia zegt te hebben aangekocht in het kader van door haar in Nederland op de markt gebrachte effectenleaseproducten, inderdaad heeft gekocht en, voorzover nodig voor de nakoming van haar verplichtingen jegens beleggers, heeft behouden.

Dit onderzoek is op 20 juni 2006 bevolen door het gerechtshof te Amsterdam in de procedure die bij het hof aanhangig is naar aanleiding van het verzoek van Dexia en een aantal belangenorganisaties (de Stichting Leaseverlies, de Stichting Eegalease, de Consumentenbond en de Vereniging van Effectenbezitters) tot verbindendverklaring van een door hen gesloten overeenkomst strekkend tot uitvoering van de zgh. "Duisenberg-regeling". Deze regeling houdt een minnelijke schikking in van geschillen en onzekerheden verband houdend met effectenleaseproducten die door (rechtsvoorgangers van) Dexia in Nederland op de markt zijn gebracht.

Op 28 september 2006 had de AFM reeds een concept-onderzoeksrapport ingediend. Naar aanleiding van dit concept heeft een aantal procespartijen opmerkingen gemaakt en vragen gesteld aan de AFM. Die opmerkingen en vragen worden in het definitieve rapport besproken, in een afzonderlijk hoofdstuk dat voor dit doel is opgesteld. Zij hebben overigens geen aanleiding gegeven tot wijzigingen in de conclusies van het onderzoek zoals reeds weergeven in het concept-rapport.

Het definitieve rapport van de AFM wordt heden ter beschikking gesteld aan de voor- en tegenstanders van de gevraagde verbindendverklaring die in de procedure bij het gerechtshof partij zijn. De procespartijen kunnen tot vrijdag 24 november 2006 te 16.00 uur schriftelijk bij het gerechtshof reageren op het rapport. Daarna krijgen zij nog gelegenheid om schriftelijk op elkaars reacties in te gaan, tot uiterlijk vrijdag 1 december 2006 te 16.00 uur.

Vervolgens zal het hof zich opnieuw buigen over het verzoek tot verbindendverklaring van de overeenkomst tot uitvoering van de "Duisenberg-regeling", teneinde over het al of niet toewijzen van dat verzoek te beslissen.

De tekst van het definitieve rapport van de AFM is hier in te zien. Eerdere persberichten van het gerechtshof te Amsterdam in verband met het onderzoek door de AFM zijn verschenen op 19 mei, 2 juni, 20 juni en 28 september 2006 en geplaatst op deze pagina van deze site.

Bron: Gerechtshof Amsterdam Datum actualiteit: 9 november 2006