PvdA Europees parlement


Meer tijd voor Cyprus-kwestie is goede zaak

9 november 2006

Het is goed dat de Europese Commissie de EU-voorzitter wat meer tijd geeft om een oplossing voor de kwestie Cyprus te vinden. Wel moet er voor het eind van het jaar een oplossing komen. Dit stellen PvdA-europarlementariërs Emine Bozkurt en Jan Marinus Wiersma naar aanleiding van het voortgangsrapport van de Europese Commissie over de Turkse hervormingen dat vandaag wordt gepresenteerd.

Wiersma verwelkomt de beslissing van de Europese Commissie om vandaag niet aan te bevelen de onderhandelingen direct te schorsen vanwege de kwestie Cyprus. De onderhandelingen zijn bedoeld om Turkije aan de EU te binden. Het is contraproductief om niet alle tijd die er is te benutten. Nu hebben de Finnen tot aan de top in december om een oplossing te vinden. Op die top beslissen de lidstaten over het onderhandelingsproces met Turkije.

Ook Bozkurt is verheugd over de behoedzaamheid van de Europese Commissie. Daarvoor zijn de belangen te groot, zowel voor Turkije als voor de EU. Mensenrechten, welvaart, democratie; het is niet gering wat er voor beide partijen op het spel staat.

Het is positief dat de Turkse premier Erdogan beweegt op het punt van het Turkse wetsartikel 301 dat stelt dat belediging van de Turkse identiteit strafbaar is. Het laat een principiële bereidheid zien om de benodigde hervormingen door te voeren. Voor de PvdA is verandering van het 301-artikel een absoluut noodzakelijke voorwaarde voor toetreding.

In het Europees Parlement komt Bozkurt binnenkort zelf met een rapport over vrouwenrechten in Turkije. Ze meent dat de hervormingen en vooral de implementatie van nieuwe wetgeving moet worden versneld. Mensenrechten moeten te alle tijden centraal staan in de onderhandelingen, vindt Bozkurt. "Doel van de onderhandelingen is tenslotte een democratisch en hervormd Turkije."