Gemeente Wageningen

Eerste ondergrondse container in centrum

Nieuw systeem van rest en gft-afvalinzameling aan Riemsdijkstraat.

Op donderdag 9 november 2006, heeft wethouder Frits Huijbers samen met Lex Janssen (directeur de Woningstichting) de eerste ondergrondse restafval container en de (bovengrondse) gft-container van een nieuw systeem in gebruik genomen van de flat in de Riemsdijkstraat. De gemeente Wageningen wil met deze voorziening, in samenwerking met De Woningstichting en de Afvalcombinatie, de beeldkwaliteit van het centrum verbeteren en stimuleren dat het afval optimaal gescheiden wordt. De gemeente gaat het nieuwe systeem (Mol) testen met als doel om dit de komende jaren (2007-2008) fasegewijs in Wageningen (in het centrum en voor een deel van de hoogbouw) in te voeren.

Voordelen Mol
Dit nieuwe systeem biedt vele voordelen. Ten eerste is het een grote verbetering van het straatbeeld. Het design van zowel de ondergrondse als bovengrondse container geeft een gelijk straatbeeld. Daarnaast is de container eenvoudig te legen, veroorzaakt vrijwel geen stankoverlast en biedt groot bedieningsgemak voor de burger. Burgers krijgen een pasje om de containers te kunnen openen. De containers zijn makkelijk, veilig en efficiënt te legen. Landelijk zijn er met dit systeem al veel ervaringen opgedaan. Zo heeft bijvoorbeeld de gemeente Ede in de wijk Kernhem al goede ervaringen met dit systeem opgedaan.

Het komende half jaar zal de gemeente samen met De Woningstichting en de Afvalcombinatie de Vallei bekijken wat de ervaringen zijn. De gemeente wil in totaal in 2007/2008 fasegewijs 50 à 60 containers plaatsen (in het centrum en voor een deel van de de hoogbouw).