Time : 10:08:14
Date : 10 November 2006
Sender Name: VVI

VVI werkt samen met Nederlandse verpleeghuisorganisatie in pilootproject over kwaliteit in de ouderenzorg

Met dit project wil het Verbond der Verzorgingsinstellingen (VVI) de zorg voor ouderen in kaart brengen, gebaseerd op de behoeften van de gebruikers in woon- en zorgcentra. Het VVI doet daarvoor beroep op het Resident Assessment Instrument,
kortweg RAI genoemd.
De wetenschappelijke kwaliteiten van dit instrument worden internationaal als zeer verdienstelijk beschouwd. Op een studiereis in Canada raakte het VVI nog meer overtuigd van het nut van RAI als instrument voor de meting van zorgbehoeften en alle hiervan afgeleide registraties.

Ook de Belgische overheid heeft aandacht voor het RAI. Federaal minister Demotte lanceerde een aantal projecten die de implementatie van RAI moeten voorbereiden. Ook Vlaams minister Vervotte onderzoekt de RAI-piste, maar deed nog geen definitieve uitspraken.

Het VVI heeft echter niet op deze initiatieven gewacht. Het VVI vindt het belangrijk om zelf met een pilootproject RAI te starten, zodat de meerwaarde van RAI voor zorgorganisatie en zorgbeleid aan den lijve kan worden ondervonden in zorginstellingen. In het pilootproject zullen 10 Vlaamse VVI-ouderenvoorzieningen de geclaimde managementkwaliteiten van het RAI introduceren en evalueren.

Het VVI vond in dit project een unieke partner in NedRAI, een Nederlandse verpleeghuisorganisatie. NedRAI beheert als enige het gebruik en de ontwikkeling van het volledige instrument. Deze volledig operationele applicatie wordt nu ter beschikking gesteld van de pilootvoorzieningen.

Het VVI organiseert vandaag, vrijdag 10 november 2006, een studienamiddag over dit project, en dat in het Vormingsinstituut Guislain te Gent. Via deze studiedag wil het VVI de leden laten kennis maken met het RAI instrument, en met de verschillende mogelijkheden die het te bieden heeft, met het oog op een betere zorg voor ouderen.