Cap Gemini Nederland



PERSBERICHT

Amsterdam / Utrecht, 9 november 2006

Aantal dollarmiljonairs in Asia-Pacific regio neemt toe tot 2,4 miljoen Merrill Lynch en Capgemini publiceren Asia-Pacific Wealth Report

Merrill Lynch (NYSE: MER) en Capgemini hebben vastgesteld dat in 2005 27,1% van 's werelds rijken (HNWI's, oftewel mensen met een kapitaal van minimaal US$ 1 miljoen, exclusief hun voornaamste woning en verbruiksgoederen), woonachtig waren in de regio Asia-Pacific. Dit staat te lezen in het door de beide firma's gepresenteerde Asia-Pacific Wealth Report, een regionale aanvulling op het jaarlijkse World Wealth Report waarin de veranderende markt voor vermogensbeheer in Asia-Pacific gedetailleerd in kaart is gebracht. Uit het rapport blijkt dat de regio vijf van de tien snelstgroeiende HNWI-populaties omvat en dat het totale aantal HNWI's er ten opzichte van 2004 met 7,3% toenam tot 2,4 miljoen. Het aantal Ultra- HNWI's, mensen met een vermogen van meer dan US$ 30 miljoen, is in die tijd gegroeid, met 12,1%, naar 15.600. Het totale vermogen van de HNWI-populatie in Asia-Pacific bedroeg in 2005 US$ 7,6 biljoen, een toename van 8,0%.
"De bevindingen in het Asia-Pacific Wealth Report bekrachtigen veel thema's", aldus Geoffrey Bruyn, Head of Global Private Client van Merrill Lynch. "Vermogensbeheer in Azië zal ons in de toekomst nog vele interessante mogelijkheden bieden, aangezien het een van de snelstgroeiende economische regio's in de wereld is."
Verschillen definiëren marktpotentieel
Vijf markten in Asia-Pacific bevonden zich volgens het rapport in 2005 in de mondiale top 10 van groeiende HNWI-populaties. Zuid-Korea, India en Indonesië kenden de drie snelstgroeiende HNWI- populaties, met groeicijfers van respectievelijk 21,3%, 19,3% en 14,7%. Japan heeft nog steeds meer dan de helft van de HNWI's in de regio, maar slechts 30% van de Ultra- HNWI's. Samen huisvesten China en Japan meer dan 65% van het financiële vermogen van de regio ter hoogte van US$ 7,6 biljoen.

PERSBERICHT

Asset allocation blijft gediversifieerd en conservatief; posities onvoldoende internationaal In overeenstemming met een trend die al in het World Wealth Report van 2006 werd gesignaleerd, hebben de HNWI's in Asia-Pacific hun belangen in 2005 goed gediversifieerd. Ze vertoonden een duidelijke voorkeur voor private equity en alternatieve beleggingen: beide beleggingsklassen zijn goed voor bijna een kwart van de portefeuilles met respectievelijk 24% en 23%. Internationaal beleggen de HNWI's van Asia-Pacific minder breed dan de HNWI's in andere regio's. Ruim de helft van hun kapitaal was belegd binnen de eigen regio en ruim een kwart in Noord-Amerika. De rest was gelijkmatig verdeeld over Europa, Latijns-Amerika en het Midden-Oosten.

Verschillen in marktontwikkeling bieden kansen voor vermogensbeheerders China en India zijn de opkomende markten in Asia-Pacific: beide vormen voor vermogensbeheerinstellingen grotendeels nog onaangeboorde bronnen van kapitaal. Momenteel ontbreekt het bij de, snelgroeiende, groepen welgestelden in deze twee markten nog aan beleggingservaring. Onderontwikkelde kapitaalmarkten, kapitaalcontrolemaatregelen, niet- inwisselbaarheid van valuta's en strikte licentievoorwaarden vormen lastige omstandigheden waarbinnen HNWI's moeten beleggen en vermogensbeheerders beleggingsdiensten moeten leveren. "Het is vooral lastig een strategie te ontwikkelen om binnen te komen, klanten voor vermogensbeheer aan te trekken en klanten te ontwikkelen tot inzichtvolle beleggers", stelt Patrick Neuwirth, European Leader van het Capgemini Wealth Management Center of Excellence. Markten die in het rapport als `zich ontwikkelend' worden geclassificeerd zijn Indonesië, Zuid-Korea en Taiwan. "Het zal voor buitenlandse instellingen lastiger zijn zich een positie op deze markten te verwerven, aangezien binnenlandse banken het merendeel van de HNWI-klanten onder hun hoede hebben. ", aldus Neuwirth. Japan, Hongkong en Singapore zijn de belangrijke volwassen markten in Asia-Pacific.
De Japanse markt voor vermogensbeheer kent een grote vraag. Hongkong en Singapore zijn de meest geavanceerde markten in de regio en "de invloedsfeer van allebei reikt tot ver buiten hun grenzen", stelde Neuwirth. Ze hebben vergelijkbare karakteristieken en zijn als rivalen verwikkeld in een concurrentieslag om de nummer-1 positie. Singapore streeft ernaar om `het Zwitserland van Asia-Pacific' te worden: een oase voor HNWI's, en Hongkong fungeert al lange tijd als de poort tot de Chinese HNWI-markt.

PERSBERICHT

Over Merrill Lynch
Merrill Lynch is één van `s werelds leidende bedrijven op het gebied van vermogensbeheer, kapitaalmarkten en adviesbedrijven, met kantoren in 37 landen en gebieden en een totaal cliëntenvermogen van ca. $1,5 biljoen. Als beleggingsbank is het een mondiaal handelaar en underwriter van aandelen en derivaten in een breed scala van vermogensklassen en bedient als strategische adviseur bedrijven, overheden, instellingen en personen over de gehele wereld. Merrill Lynch is eigenaar van iets minder dan de helft van BlackRock, een van de grootste beursgenoteerde beheerders ter wereld van financiële middelen, met ca. $ 1 biljoen vermogen in beheer. Bezoek voor meer informatie over Merrill Lynch www.ml.com.

Over Capgemini
Capgemini levert aantoonbaar toegevoegde waarde aan de prestaties van zijn klanten in een groot aantal branches. Dit gebeurt met een compleet en innovatief aanbod van consulting-, technology- en outsourcingdiensten. Daarbij werkt de onderneming op een onderscheidende manier samen met haar klanten aan het behalen van snellere, betere en meer duurzame resultaten: de Collaborative Business Experience. Deze innovatieve samenwerking krijgt vorm door een sterk netwerk van technologie-partners, bewezen methoden en hulpmiddelen en een sterk op samenwerking gerichte mentaliteit in de dagelijkse praktijk. Hiermee helpt Capgemini organisaties om nieuwe groeistrategieën te ontwikkelen en de mogelijkheden van technologie optimaal te benutten. Capgemini heeft wereldwijd ongeveer 61.000 medewerkers in dienst. De organisatie realiseerde in 2005 een omzet van 6,954 miljard euro. Meer informatie is beschikbaar op www.nl.capgemini.com

Bezoek voor een exemplaar van het 2006 Asia-Pacific World Wealth Report www.capgemini.com/worldwealthreport

EINDE PERSBERICHT

Contactpersoon Capgemini: Contactpersoon Merrill Lynch: Lucas Stassen Vie Blonk 06 41725315 020 330 3767 of 06 2477 5567 lucas.stassen@capgemini.com vie@vis-a-vie.com