Ingezonden persbericht


p e r s b e r i c h t

26 oktober 2006 Het papier van Sinterklaas

11 november t/m 10 december 2006

Met de feestmaand in zicht begeven hordes mensen zich in groten getale naar winkelketens om presentjes te kopen voor familie en vrienden. Geen cadeautje zonder toepasselijk inpakpapier. Tijdens het Sinterklaasfeest varieert het inpakpapier van gezellig tot sjiek. Maar is dat altijd zo geweest? Waar pakten we bijvoorbeeld vóór de oorlog onze Sinterklaaspresentjes mee in? De collectie inpakpapier van 1920 tot en met nu toont een bijzonder deel van de geschiedenis van een typisch Hollandse traditie.

Van alle tijden
De collectie Sinterklaaspapier van Madelein Duijvestijn is voor het eerst in een museaal overzicht te zien. In de tentoonstelling zijn ruim 200 verschillende soorten Sinterklaaspapier te zien afkomstig uit verschillende perioden: vanaf 1920 twintig tot nu. Waar in de jaren twintig het papier sober wordt gedecoreerd, worden in de jaren zeventig felle kleuren toegepast en vanaf de jaren negentig komt men naast figuratieve ook meer abstractere vormen tegen. Maar ook het soort papier is per periode verschillend. Van dun gebroken wit reliëfpapier uit de jaren dertig tot en met het beige kringlooppapier uit de jaren tachtig. Niet alleen de kleuren en het soort papier, ook het dessin verandert in de loop van de jaren en is aan mode onderhevig. Zo is bijvoorbeeld de televisieantenne op het dak van vele huizen in de jaren zestig is terug te vinden op het Sinterklaaspapier uit die tijd. De veranderende rol van Zwarte Piet en Sinterklaas is ook terug te vinden op het inpakpapier. Is Zwarte Piet aanvankelijk een onderdanig personage, lijken later de rillen omgedraaid als Sinterklaas naast Piet te paard afgebeeld wordt. Sinterklaaspapier is een rijke bron voor onderzoek naar volkscultuur.

Cultuurhistorisch
Het papier, met hier en daar een spoor van plakband of een naam (in de getoonde stukken papier heeft daadwerkelijk een presentje gezeten), zijn zorgvuldig bewaard gebleven. Duijvestijn beschikt met slechts een paar andere verzamelaars in Nederland over een in de wereld unieke en omvangrijke collectie Sinterklaaspapier opgebouwd. Er zit zelfs een wetenschappelijke ondertoon aan de collectie. Duijvestijn heeft hier en daar de leveranciers kunnen achterhalen. Het is een waardevolle cultuurhistorische collectie die met veel toewijding tot stand is gebracht.

Tijdens de tentoonstelling wordt er op 1 december vanaf 14.00 uur een ruilbeurs gehouden voor verzamelaars van Sinterklaaspapier.



> Voor meer persinformatie en/of fotomateriaal kunt u contact opnemen met de afdeling communicatie van de Kunsthal Rotterdam: Mariëtte Maaskant, t. 010-4400323, 06-14437789; Femke van der Stoep, t. 010-4400321, 06-24820655; f. 010-4367152; communicatie@kunsthal.nl > Bij publicatie graag vermelden:
info 010-4400301, www.kunsthal.nl, openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 10.00 - 17.00 uur, zon- en feestdagen 11.00 - 17.00 uur


---- --