Gemeente Heerlen

Gemeenteraad vóór doorbetaling leefgeld aan ex-AMA's

De gemeenteraad van Heerlen is akkoord gegaan met een motie van de SP om de Tweede Kamer op te roepen om de leefgelden van ex-AMA's te blijven betalen. De VVD stemde tegen de motie.

AMA's zijn asielzoekers die in Nederland komen op het moment dat ze minderjarig zijn. Op de dag dat ze 18 worden zijn ze meerderjarig en vanaf dat moment zijn het ex-AMA's. In afwachting van het resultaat van hun asielaanvraag worden ze niet opvangen in asielzoekerscentra, maar wonen zelfstandig op een eigen kamer. Ze ontvangen een leefgeld van 15 euro per persoon per dag.

Onduidelijk
Op dit moment zijn er in Heerlen circa 40 ex-AMA's. Daarvan hebben negen personen hun asielaanvraag ingetrokken. Van de overige 31 ex-AMA's is het dus onduidelijk hoe ze op dit moment in hun levensonderhoud voorzien. Het college van B&W steunt de motie niet alleen op humanitaire gronden. Ze is ook voorstander van het doorbetalen van het leefgeld omdat de ex-AMA's anders in de illegaliteit belanden.

Vrijwillige terugkeer
In de motie pleit de SP niet alleen voor doorbetalen van het leefgeld. De fractie wil ook dat deze jongeren op een goede manier begeleid worden. In Utrecht is een project waarbij dat gebeurt. Daar blijkt dat het merendeel vrijwillig meewerkt aan terugkeer naar het land van herkomst, als er sprake is van goede opvang en begeleiding.

HEERLEN, 9 november 2006
Bureau Griffie
Monique Leurs
(045) 560 43 67
m.leurs@heerlen.nl

-----------------------


---- --