Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 10-11-2006

ELS BORST: ACTIEVE LEVENSBEEINDIGING TOESTAAN BIJ KINDEREN TOT 12 JAAR

HILVERSUM ­ "Ik vind dat kinderen onder de 12 jaar er recht op hebben dat als zij ondraaglijk en uitzichtloos lijden, dat dan dat lijden beëindigd kan worden door de arts." Dat zegt oud-minister Els Borst (Volksgezondheid) vanmiddag in het AVRO radio 1 programma hagensopdemiddag. Op dit moment is euthanasie wettelijk toegestaan bij kinderen vanaf 12 jaar.

Oud-minister Els Borst reageert op het dilemma dat kinderarts Paul Brand beschrijft in zijn boek De Stoel van God. Brand beschrijft in deze roman de angst van artsen voor vervolging bij actief levensbeëindigend handelen bij kinderen tot 12 jaar. Het gaat dan om kinderen die ondraaglijk en uitzichtloos lijden door bijvoorbeeld terminale kanker of taaislijmziekte.

Kinderen tot 12 jaar worden gezien als wilsonbekwaam. Daarom is euthanasie niet mogelijk. Borst: "De ouders moeten een verzoek kunnen doen en als ouders, arts en kind (indien in staat) het eens worden, moet het kunnen gebeuren zonder dat de arts vervolgd wordt." Borst pleit ervoor dat de Commissie Hubben gevallen tot 12 jaar gaat beoordelen. De Commissie Hubben bekijkt op dit moment levensbeëindiging van pasgeborenen met een ernstige aandoening.

De Commissie Hubben is in oktober 2006 ingesteld door het kabinet naar aanleiding van het Groningen Protocol. In het Groningen Protocol staan zorgvuldigheidseisen voor levensbeëindiging bij pasgeborenen. Onder bepaalde omstandigheden gaat het Openbaar Ministerie niet over tot vervolging van de arts.

De Commissie Hubben onthield zich van commentaar op de uitspraken van oud-minister Borst.

---



Ingezonden persbericht