Vlaamse Overheid

De beslissingen van de Vlaamse Regering van vrijdag 10 november 2006

Beslissingen van de Vlaamse Regering

Op voorstel van minister-president Yves Leterme

De Vlaamse Regering keurt principieel het besluit goed over de verplichte bijdrage van de reders van Belgische vissersvaartuigen aan het Fonds voor Scheepsjongens in 2006. Het Fonds voor Scheepsjongens werd in 1975 opgericht om het bemanningsprobleem te verlichten en verstrekt een bezoldiging aan de scheepsjongens. Het Fonds wordt voor 50 % gefinancierd door de reders, voor ongeveer 27 % door de Vlaamse Gemeenschap en voor circa 23 % door de provincie West-Vlaanderen. Het besluit gaat voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Yves Leterme

De voortdurende dreiging van de vogelgriep in de periode herfst 2005-voorjaar 2006 heeft geleid tot een dalend verbruik en een verminderde export van pluimveevlees, met een aanzienlijke schade voor de sector als gevolg. De Europese Unie heeft beslist een compensatie mogelijk te maken voor de verliezen die het gevolg waren van productiebeperkende maatregelen in de sector. De Vlaamse Regering organiseert nu, na advies van de Raad van State, definitief de steunverlening aan de bedrijven in de pluimveesector.

Op voorstel van minister-president Yves Leterme

Naast een subsidiëring door de Vlaamse overheid voor de financiering van haar ondersteunende werking en sectoroverkoepelende activiteiten wordt het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) gefinancierd door verplichte bijdragen van de marktdeelnemers die zo middelen bijeenbrengen in promotiefondsen waarmee dan sectorale productpromotie wordt gefinancierd. Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering nu definitief het besluit over de verplichte bijdragen in de promotiefondsen voor wat betreft de sectoren 'akkerbouwproducten' en 'brood en banket'. In het promotiefonds 'akkerbouwproducten' wordt een actie gedaan voor de industriegroenten (in samenwerking met Frankrijk, Nederland en de EU). Wat de industriegroenten betreft zal het verbond van de groenteverwerkende bedrijven een jaarlijkse bijdrage van 65.000 euro aan de VLAM betalen. In de sector 'brood en banket ' worden de maximumgrenzen om een bijdrage te moeten betalen, opgetrokken van 1.239.468 euro tot 1.370.479 euro en van 20 tot 22 FTE-werknemers. Deze aanpassing zou leiden tot een meeropbrengst van 13.000 euro voor de VLAM.

Op voorstel van minister-president Yves Leterme

De Vlaamse Regering beslist principieel tot opheffing van de bestaande regelgeving over de steun voor de begeleiding van land- en tuinbouwers in moeilijkheden of in reconversie. Er zal gezocht worden naar een alternatief via andere kanalen. Het jaar 2006 wordt het laatste jaar waarin nog nieuwe dossiers kunnen worden goedgekeurd en vastgelegd. Over het opheffingsbesluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Yves Leterme

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit met de reglementering van de handel in en de keuring van pootaardappelen. Het gaat om een omzetting van een Europese Richtlijn ter zake. Hoofdbedoeling is een delegatie te geven aan de minister van Landbouw om een keuringsreglement op te maken. Het omzettingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Yves Leterme en vice-minister-president Fientje Moerman

Onder voorbehoud van de aanneming van de begroting 2007 door het Vlaams Parlement beslist de Vlaamse Regering tot goedkeuring en ondertekening van het Samenwerkingsakkoord met de federale staat, het Waalse en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest over de uitvoering van de Overeenkomst tot verbod van de ontwikkeling, de productie, de aanleg van voorraden en het gebruik van chemische wapens en over de vernietiging van deze wapens.

Op voorstel van minister-president Yves Leterme en minister Dirk Van Mechelen

Met het oog op het Overlegcomité van 17 november eerstkomend bepaalt de Vlaamse Regering haar standpunt in verband met een voorontwerp van bijzondere wet tot wijziging van een bepaling over de verkeersbelasting. Volgens het koninklijk besluit van 20 juli 2001 over de inschrijving van de voertuigen zijn aanhangwagens waarvan de MTM de 750 kilogram niet overschrijdt, niét onderworpen aan de inschrijvingsverplichting en bijgevolg niet opgenomen in het geautomatiseerde stelsel van de inning van de verkeersbelasting. Aangezien er echter wél verkeersbelasting is verschuldigd, is er ieder jaar een hoge administratieve last door noodzakelijke afzonderlijke aangiftes, controles, inkohieringen, enzovoort. Het voorontwerp van wet heeft derhalve de doelstelling om aanhangwagens van de tweede categorie tot 750 MTM uit de belastbare materie van de verkeersbelasting te halen zodat er geen verkeersbelasting meer verschuldigd is.

Op voorstel van minister-president Yves Leterme en minister Geert Bourgeois

Naar aanleiding van de Europese richtlijn over het hergebruik van overheidsinformatie besliste de Vlaamse Regering in november 2004 dat een duidelijke en allesomvattende beleidsvisie over het hergebruik en de commercialisering van overheidsinformatie moest worden ontwikkeld. Ze besliste toen een gemengde werkgroep op te richten die de impact van de richtlijn moest onderzoeken en de nodige voorstellen moest uitwerken voor de omzetting ervan op Vlaams niveau. De toenmalige afdeling Media-innovatie en Mediavergunningen van de administratie Media kreeg hierin een coördinerende rol. Nu hecht de Vlaamse Regering, na advies van de SERV, de MiNa-raad en de Hoge Raad voor Binnenlands Bestuur, opnieuw haar principiële goedkeuring aan een voorontwerp van omzettingsdecreet. Na grondige analyse en afstemming met andere beleidsniveaus werd er uiteindelijk voor geopteerd de beslissing of hergebruik al dan niet wordt toegestaan, over te laten aan de bestuursinstanties zelf die beschikken over overheidsinformatie. Dit is een snelle en eenvoudige manier om de Europese Richtlijn om te zetten met respect voor de autonomie van de verschillende bestuursinstanties. Bovendien sluit deze beleidsaanpak beter aan bij de filosofie achter het decreet openbaarheid van bestuur, is er minder administratieve last en is deze aanpak ook afgestemd op de voorliggende omzetting van de richtlijn op federaal niveau. Het voorontwerp van decreet wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het besluit goed tot vaststelling van de goedkeuringscriteria en indieningsmodaliteiten van de leerplannen. Het besluit is totstandgekomen in overleg en met akkoord van de verenigingen van inrichtende machten. Er worden een aantal onvolkomenheden gecorrigeerd.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering kent 306.000 euro werkingssubsidie toe voor het tweede werkjaar van het sectorconvenant voor de sector van de social profit en 51.000 euro werkingssubsidie voor het eerste werkjaar van het sectorconvenant 2006-2008 voor de sector van de binnenscheepvaart.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

In het kader van de opleidingscheques keurt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief een besluit goed dat twee andere besluiten beter op elkaar afstemt: het besluit over de opleidingscheques voor werknemers en de erkenning van de opleidingsverstrekkers, en het besluit over de steun aan kleine en middelgrote bedrijven voor ondernemerschapsbevorderende diensten en de erkenning van de dienstverleners. Zo komen voor de beide stelsels van opleidingscheques dezelfde instellingen automatisch in aanmerking voor erkenning, zodat vermeden wordt dat een instelling twee aanvragen moet indienen om erkend te worden in de respectieve stelsels.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering keurt het huishoudelijk reglement goed van de raad van bestuur van het Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming - SYNTRA Vlaanderen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke en minister Kathleen Van Brempt

In uitvoering van de algemene uitgavenbegroting voor het begrotingsjaar 2006 beslist de Vlaamse Regering tot een tweede overschrijving van kredieten tussen basisallocaties ingevolge de inwerkingtreding van het beleidsdomein Werk en Sociale Economie (WSE). Deze herverdeling kadert binnen de herstructurering van de Vlaamse overheid (BBB) waarbij verschillende taken van de domeinen Werk en Welzijn worden ondergebracht bij het beleidsdomein WSE. Dit besluit vervangt het besluit van 27 oktober laatstleden.

Op voorstel van minister Inge Vervotte

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit over de preventie van de veteranenziekte op publiek toegankelijke plaatsen. De onmiddellijke aanzet tot de herziening van de legionellawetgeving zijn enkele vragen van Vlaamse parlementsleden. Het nieuwe besluit omvat onder meer een nieuwe indeling van de inrichtingen voor (niet-)watervoorzieningen, drempelwaarden voor matig-, hoogrisicoinrichtingen en koeltorens, meer specifieke maatregelen voor koeltorens, luchtbevochtigingsintallaties en tandheelkundige units en het schrappen van het toezicht door burgemeesters. Jaarlijks wordt er een budget vrijgemaakt van 97.500 euro voor de aanwerving van twee extra ambtenaren. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'E313/E314 verkeerswisselaar Lummen'. De huidige verkeerswisselaar beantwoordt niet aan de internationale vereisten voor de inrichting van autosnelwegen.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering beslist de vervaltermijn voor de definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'afbakening regionaalstedelijk gebied Sint-Niklaas', voorlopig vastgesteld op 17 maart 2006, te verlengen met 60 dagen.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering beslist tot herverdeling en herraming van de middelenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2006.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen, minister Bert Anciaux en minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering hecht, na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat instemt met het UNESCO-Verdrag over de maatregelen die moeten worden genomen om de ongeoorloofde invoer, uitvoer en overdracht van eigendom van cultuurgoederen te voorkomen. Het is het belangrijkste internationaal rechtsinstrument ter voorkoming en bestrijding van de illegale handel in cultuurvoorwerpen op wereldwijde schaal. Het ontwerp van instemmingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering het ontwerp van Kaderdecreet Ontwikkelingssamenwerking definitief goed. Het omvat de visie, de doelstellingen, de afwegingscriteria, de instrumenten en evaluatiemechanismen op het vlak van ontwikkelingssamenwerking. De bestaande regelgeving rond ontwikkelingseducatie, convenants gemeentelijke ontwikkelingssamenwerking en de microfinanciering in ontwikkelingslanden door middel van waarborglening aan ontwikkelingsfondsen wordt in het nieuwe decreet geïntegreerd. Het ontwerp van kaderdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering kent 1,5 miljoen euro subsidie toe aan het Department of Agriculture and Environmental Affairs als tegemoetkoming in de kosten voor het project 'Empowerment for Food Security 2005-2009' in KwaZulu Natal. Het programma is gericht op een verbeterde toegang en consumptie van een stabiel en gevarieerd voedselaanbod bij voornamelijk rurale huishoudens met de laagste inkomens. De hoge graad van voedselonzekerheid in KwaZulu Natal is het gevolg van armoede, werkloosheid, HIV/AIDS, ongeletterdheid en het niet ten volle benutten van het landbouwpotentieel in de provincie.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het ontwerpdecreet goed dat sommige bepalingen van titel III en titel IV van de decreten over de radio-omroepen en de televisie wijzigt. Met dit ontwerpdecreet wordt er gestreefd naar een vereenvoudiging van de gecoördineerde decreten op het vlak van reclameregels en de allianties tussen particuliere landelijke en regionale radio-omroepen. Het gaat onder meer om een versoepeling van het regime voor reclame-onderbrekingen van audiovisuele producties, de afschaffing van de vijfminutenregel voor reclame rond kinderprogramma's en een meer overzichtelijke regelgeving voor sponsoring en het vermelden van producten of diensten. Tevens wordt de jaarlijkse rapporteringsplicht opgeheven. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering keurt, na advies van de Raad van State, definitief het besluit goed dat de voorwaarden vaststelt voor de overname van personeelsleden van de vzw Info-Toerisme door het intern verzelfstandigd agentschap Toerisme Vlaanderen.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

In het kader van de huisvestingsproblematiek van de afdeling Vlaams-Brabant van het Agentschap voor Binnenlandse Aangelegenheden en de dienst studietoelagen in Leuven beslist de Vlaamse Regering een huurcontract af te sluiten voor een termijn van twee jaar voor het Ubicenter op de eerste verdieping. Met het oog op een eventuele definitieve huisvesting in het toekomstige VAC Leuven is het contract verlengbaar per zes maanden aan dezelfde voorwaarden en eenzijdig verlengbaar door de diensten van de Vlaamse overheid.

Op voorstel van minister Kris Peeters

De Vlaamse Regering wijzigt het besluit over het afleveren van vergunningen voor het capteren van water uit de in het Vlaamse Gewest gelegen bevaarbare waterlopen, kanalen en havens. De wijziging heeft tot doel een rechtsgrond te creëren voor de doorstorting op de rekening van het Agentschap Waterwegen en Zeekanaal van (80% van) de vergoedingen voor watervang die worden geïnd in de Haven van Antwerpen. Momenteel worden deze bedragen gestort op een rekening van de afdeling Zeeschelde.

Op voorstel van minister Kris Peeters

De Vlaamse Regering stemt in met een wijziging van het koninklijk besluit tot regeling van de organisatie van de controle van de voorwaarden voor lichamelijke en geestelijke geschiktheid van de leden van het stuurpersoneel van burgerlijke luchtvaartuigen, en met een ministerieel besluit met de vergoedingen voor de leden van de Sectie Luchtvaartgeneeskunde, de Raad van Luchtvaartgeneeskunde en de Beroepscommissie.

Op voorstel van minister Marino Keulen

De Vlaamse Regering wijzigt het besluit over de aanstelling van de leden van de Raden voor Verkiezingsbetwistingen en de vaststelling van hun vergoedingen. Jan Ghysels vervangt Dirk Martens in de Raad voor Verkiezingsbetwistingen voor de provincie West-Vlaanderen.

Lees meer op: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?NB_Registratiepersoonid=10446&cid=1163048406568&pagename=nieuwsberichten%2FNB_KortBestek%2FKortbestek