Socialistische Partij

SP :: Nieuws

Van Bommel steunt burgerplatform Openheid over Irak

10-11-2006 * Harry van Bommel roept iedereen op zich aan te sluiten bij het burgerplatform Openheid over Irak dat vandaag een campagne begint.

Van Bommel Het burgerplatform wil dat de verantwoordelijke politici in Nederland verantwoording afleggen over de beslissing om politieke steun te geven aan de oorlog in Irak. "De aanleiding voor de Amerikanen om tot oorlog over te gaan was gebaseerd op leugens," zegt Van Bommel. "Er waren geen massavernietigingswapens en er was geen band tussen Saddam Hoessein en Al Qaida. De vraag blijft of premier Balkenende, en de ministers De Hoop Scheffer en Kamp dat wisten. Het wordt hoog tijd dat er openheid komt. Ze moeten zich verantwoorden."

Het SP-Kamerlid is het met het burgerplatform eens dat voorkomen moet worden dat de kiezer over twee weken zijn democratische stemrecht mag uitoefenen zonder te weten of hij de kandidaten wel kan vertrouwen en of ingrijpende beslissingen bij hen wel in goede handen zijn. Het burgerplatform 'Openheid over Irak' eist daarom dat de regering nog vóór de verkiezingen opening van zaken geeft.

"Ik zal de oproep van het Burgerplatform breed verspreiden en hoop dat iedereen meedoet," aldus Van Bommel. "Talloze malen heeft de oppositie in de Tweede Kamer met moties gevraagd om duidelijkheid over de aanleiding van de oorlog. Wat wist de regering? Toch is er geen houden meer aan, de regering in Amerika heeft deze week al een zware verkiezingsnederlaag geleden over de oorlog in Irak. Ook daar klinkt de roep om volledige openheid steeds luider. De SP blijft streven naar een parlementair onderzoek naar de politieke en militaire steun voor de inval in Irak. Zowel voor als na de verkiezingen. Want een parlementair onderzoek moet worden opgenomen in het regeerakkoord." Zie ook:
* www.openheidoverirak.nu