Partij van de Arbeid


Den Haag, 10 november 2006


PvdA wil specifiek verbod boerka


De PvdA hoopt dat boerka's zo snel mogelijk uit het straatbeeld verdwijnen. De boerka past wat de PvdA betreft niet in onze geëmancipeerde samenleving. Bovendien is de boerka vrouwonvriendelijk. De PvdA is het eens met de door de regering ingestelde commissie (Commissie Vermeulen) dat een algemeen verbod niet nodig is. Daarmee beland je in een juridisch moeras.


De PvdA is er voorstander van dat met een specifiek verbod boerka's en gezichtssluiers worden geweerd uit scholen, op de werkplek, achter het loket bij de overheid en uit het openbaar vervoer. Communiceren met een lerares of loketmedewerker van een gemeente is onmogelijk als zij een boerka draagt. In sommige beroepen vormt de boerka zelfs een veiligheidsrisico. De PvdA pleit daarom al lang voor gedragsregels en veiligheidsregels omtrent boerka's en gezichtssluiers.


Vrouwen die met een boerka over straat gaan, moeten zich nu al op basis van de identificatieplicht kunnen legitimeren. Ook burgemeesters hebben nu al de mogelijkheid om boerka's en bivakmutsen te verbieden door een plaatselijke verordening. Waar nodig kunnen dus al middelen worden ingezet. Het standaard aanhouden van vrouwen met sluier of boerka is zinloos en levert de politie onnodig extra werk op.