CD&V

LANGE WACHTTIJD REGISTRATIE HINDERPAAL VOOR STARTENDE AANNEMERS

De regering had al veel vroeger het Belgische systeem van de registratie van aannemers kunnen wijzigen. Er zijn al lange tijd heel wat problemen (lange wachttijden bij de provinciale registratiecommissies) met de registratie van aannemers. Bovendien lanceerde de staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging reeds in december 2005 het idee om de registratiecommissies administratief eenvoudiger te laten lopen. Er vond toen een positief overleg plaats met verschillende beroepsorganisaties. Tien maanden later staat de regering nog geen stap verder. Tenzij we de voortdurende aankondigingen ook als realisaties gaan beschouwen", aldus senator Jan Steverlynck die er aan toevoegt dat wie niet geregistreerd is, als aannemer in België nauwelijks aan de slag kan."

Er zijn al langer problemen met de registratie van aannemers. Startende ondernemers moeten erg lang wachten op hun registraties. En dat is erg nadelig. Want niet-geregistreerde aannemers kunnen in België nauwelijks aan de slag. Ze kunnen niet voor de overheid werken en de consument doet er geen beroep op omdat de toekenning van subsidies of gunstige BTW-regelingen meestal slechts kan als de werken door een geregistreerde aannemer worden uitgevoerd.

Senator Steverlynck begrijpt dan ook niet waarom de regering er niet slaagt schot in deze zaak te krijgen. Ook omdat het systeem erg nadelig is voor aannemers van andere Europese landen."Tien maanden terug vond een overleg plaats tussen de staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging en de beroepsorganisaties. Een persbericht werd de wereld ingestuurd om aan te kondigen dat het systeem hervormd ging worden. Tien maanden later staan we nog altijd nergens", beklemtoont Jan Steverlynck. "Tenzij we de aankondigingspolitiek ook als realisaties gaan beschouwen.

In de teksten n.a.v. de beleidsverklaring van oktober 2006 laat premier Verhofstadt onder de noemer competitiviteit en koopkracht uitschijnen dat het registratiesysteem hervormd zal worden. Over de aankondiging van december 2005 wordt in alle talen gezwegen. N.a.v. de veroordeling van België laat de regering via minister Vanvelthoven uitschijnen dat ze geanticipeerd hebben op de veroordeling. Met wat? Een concreet voorstel is er nog altijd niet", aldus Steverlynck die beklemtoont dat de slechte werking van de provinciale registratiecommissies een hinderpaal is voor het ondernemerschap.

Eind oktober diende senator Jan Steverlynck een parlementaire vraag in over deze geplande hervorming. De regering achtte het niet opportuun om de parlementaire vraag onmiddellijk te beantwoorden.

Jan Steverlynck
Senator


CD&V
Wetstraat 89
1040 Brussel
Tel : 02.238.38.11
Fax : 02.230.43.60
www.cdenv.be
E-mail : inform@cdenv.be