Gemeente Heerenveen

de prijzen

---

Actueel


persbericht

Heerenveens Model valt in de prijzen

10/11/2006

De gemeente Heerenveen heeft van InAxis, Commissie innovatie openbaar bestuur, een subsidie toegekend gekregen voor het Heerenveens Model voor bouwtoezicht en omgevingsvergunning. Met dit model is er minder directe bemoeienis van de gemeente en meer eigen verantwoordelijkheid voor de aanvrager, bouwbedrijven en corporaties.

Innovatief project
De Commissie InAxis heeft dit jaar ruim 70 aanvragen ontvangen, waarvan 17 projecten worden gehonoreerd met een subsidie. InAxis vond het Heerenveense project innovatief, omdat het een werkwijze is die momenteel nergens anders in Nederland wordt gehanteerd en op een interessante wijze invulling geeft aan de deregulering en vermindering van administratieve lastendruk. Totaal ontvangt de gemeente EUR 35.000,- subsidie voor het Heerenveens Model. Dit geld wordt gebruikt om het model in de praktijk te testen en te monitoren.

Heerenveens Model
De gemeente Heerenveen is van mening dat de verlening en handhaving van bouwvergunningen eenvoudiger en anders kan, terwijl de kwaliteit van het bouwen op peil blijft. Aspecten die de gemeente een hoge prioriteit geeft (bestemmingplan, welstand, brandveiligheid en constructieve veiligheid) worden op de oude, bekende wijze aangepakt. De aspecten met een lage prioriteit (gezondheid, bruikbaarheid en energiezuinigheid) worden op een nieuwe wijze aangepakt. Bij deze nieuwe aanpak kunnen aanvragers van een bouwvergunning een verklaring ondertekenen waardoor ze minder gegevens hoeven in te dienen. De gemeente maakt afspraken met bouwbedrijven en woningcorporaties over de kwaliteitsborging. Ook communicatie en voorlichting zijn belangrijke instrumenten in die andere aanpak.