European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/06/131

Brussel, 10 november 2006

15029/1/06 REV 1 (Presse 311)

(OR. en)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de situatie in de Maldiven

De Europese Unie is ongerust over de toenemende spanningen in de Maldiven. Wij dringen er bij de regering van de Maldiven en de Maldivische Democratische Partij op aan verantwoordelijkheidszin aan de dag te leggen en de grootst mogelijke terughoudendheid te betrachten teneinde nog meer ongeregeldheden, geweld en arrestaties te voorkomen. Beide partijen moeten zich onthouden van alle démarches die het proces van politieke hervormingen en democratisering in gevaar kunnen brengen.

De EU doet een beroep op beide zijden om de besprekingen over de uitvoering van het democratiseringsproces en de bevordering van de democratie in de Maldiven zo spoedig mogelijk te hervatten.

De toetredende landen Bulgarije en Roemenië , de kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro, Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.