Ingezonden persbericht

Gelijk.
Het Grote Weekend van de Gelijkheid
De Balie, 10/11/12 november 2006

Wie durft er nog te pleiten voor gelijkheid in een tijd waarin iedereen zich juist wil onderscheiden? We willen mooier, sneller en rijker zijn dan de ander. We willen ruimte voor talent, loon naar verdienste. Gelijkheid wordt gezien als obstakel, een keurslijf dat de vrijheid beperkt. Maar is dat terecht? Kunnen we zonder gelijkheid? Gelijke kansen in het onderwijs, gelijke toegang tot de zorg, rechtvaardige verdeling van inkomen en macht, armoedebestrijding in de wereld. Zijn die grote, oude woorden achterhaald?

Tien dagen voor de verkiezingen onderzoekt De Balie de dilemma's rond gelijkheid, op al die terreinen. Een daverend festival met debatten, lezingen, films, video, theater en vele kunstzinnige commentaren op de (on)gelijkheid.

Dit alles ter gelegenheid van het verschijnen van het boek Gelijk; Over de noodzakelijke terugkeer van een klassiek ideaal door Paul de Beer, Jelle van der Meer, Pieter Pekelharing (red.). Hierin wordt beschreven wat er de afgelopen decennia is gebeurd met gelijkheid in onderwijs, zorg, arbeid & inkomen, veiligheid, openbaar bestuur en internationale verdeling. De auteurs komen met een nieuwe visie op gelijkheid die dit oude ideaal opnieuw inhoud kan geven.

Voorlopig programmaoverzicht 10/11/12 november 2006

Vrijdagavond
Openbare zangles door dirigent Geert van Tijn en het Amsterdams Promenade Koor; aansluitend de presentatie van het boek plus debat met minister Aart Jan de Geus, socioloog Kees Schuyt en auteur Paul de Beer.

Zaterdag
· Eerlijk Verdiend: Jort Kelder leidt een discussie over de rechtvaardigheid van hoge en lage inkomens
· Het Grote Gelijk: een discussiecarrousel met publiek over gelijkheid in onderwijs, zorg, inkomen en veiligheid en als gasten o.a. Lodewijk de Waal, Sietske Waslander (RUG), Karien Stronks (AMC)
· Het Grote Verschil: Waarom vergelijken mensen zich met elkaar? En vergelijken dieren ook? Met psycholoog Hinke Groothof en gedragsbioloog Liesbeth Sterck.
· Het Grote Diner van de Gelijkheid. Wordt het eenheidsworst of verscheidenheid?
· De Grote Show van de Macht, met Oscar van den Boogaard en Jan Hoek (Spunk)
· En als afsluiter - in samenwerking met Paradiso - Het Grote Feest van de (On)Gelijkheid met dj's MPS Pilot en Alec Smart.

Zondag
· Het Grote Ongelijk: Bram van Ojik, oud-ambassadeur in Benin, vertelt over de praktische dilemma's van de internationale hulpverlening
· Internationale gast: Patrick Diamond, directeur van de denktank Policy-Network en topadviseur van Blair, over zijn boek 'New Egalitarianism'.
· De Grote Politiek over het Grote Gelijk. Politiek debat, 10 dagen voor de verkiezingen, met de drie grote partijen: wie is er het gelijkst? Met o.a. Jet Bussemaker (PvdA). Voorzitter: Bahram Sadeghi.

Verder theater, video, film, presentaties en installaties van ondermeer Julika Rudelius en studenten van het Sandberg Instituut onder leiding van Martijn Engelbregt.

Praktisch

Datum: 10/11/12 november 2006
Tijd: 10 november vanaf 19.00 uur, 11 en 12 november vanaf 13.00 uur
Plaats: De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam
Prijs: debatten 3 euro, afwijkende prijzen voor diner en feest
Website: www.gelijk.org, www.debalie.nl
Reserveren: is mogelijk vanaf half oktober. Openingstijden kassa: op werkdagen van 17.00 uur t/m 21.00 uur. Telefonisch reserveren, 020 55 35 100 (tijdens openingstijden kassa). Kaarten zijn ook te koop en te reserveren via de website. Tijdens het Grote Weekend van de Gelijkheid zal de kassa op aangepaste tijden geopend zijn.
Noot voor de pers: meer informatie en beeldmateriaal is verkrijgbaar bij Ellen van Beek. Ellen.van.beek@balie.nl, 020-5535165.

Zie voor de meest actuele programmagegevens www.debalie.nl of www.gelijk.org