Ingezonden persbericht

Uit: Agenda openbare programmering Felix Meritis November 2006

10 november
Felix Meritis, Uitgeverij Lemniscaat, VPRO/Tegenlicht, de Volkskrant en NCDO i.s.m. Het Spectrum
17e Globaliseringslezing door Joseph Stiglitz
Aanvang: 19.00 uur (filmvertoning) & 20.30 uur (lezing & debat)
Toegang: ¤ 12,50 / ¤ 9,50 met korting
Lezing & debat

In 2002 maakte Joseph Stiglitz naam met fundamentele kritiek op het functioneren van zowel de Wereldbank als het IMF. Met het verschijnen van Globalization and its Discontents werd Stiglitz de lieveling van de 'andersglobalisten'. Stiglitz was adviseur van President Clinton, bekleedde een hoge functie bij de Wereldbank en ontving in 2001 de Nobelprijs voor Economie. Tegenwoordig is hij hoogleraar aan Columbia University in New York.

In zijn laatste publicatie Making Globalization Work, dat nu in Nederlandse vertaling verschijnt als Eerlijke Globalisering, toetst Stiglitz zijn kritiek aan de ontwikkelingen van de wereldeconomie van de laatste vier jaar. Hoe komt het dat sommige ontwikkelingslanden wel vooruitgang boeken en anderen juist verder wegzakken in armoede? Ontwikkelingsvraagstukken zijn complex, erkent Stiglitz. Zijn voornaamste kritiek op internationale instituten als IMF blijft overeind: one-size-fits-all oplossingen dienen geen enkel doel. Ook de vrije markt kan volgens Stiglitz nooit alleen als medicijn dienen. Economisch succes hangt af van een juiste balans tussen markt en regulering. Verandering is mogelijk als die op verschillende terreinen tegelijk plaatsvindt: in de politiek, in de economische instituties, in de spelregels voor de wereldhandel en in het idee dat globalisering ook de mensen in de ontwikkelingslanden ten goede moet komen. Om het proces van globalisering eerlijker te maken is een culturele omslag nodig.

Gerrit Zalm (minister van Financiën) zal als co-referent optreden. Jo Ritzen (voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Maastricht en voormalig vice-president van de Wereldbank) en vertegenwoordigers uit het internationale bedrijfsleven zullen de ideeën van beide heren van commentaar voorzien. Het debat wordt voorgezeten door Kees Vendrik (kamerlid voor GroenLinks).
Ter introductie vertoont de VPRO voorafgaand aan het debat de documentaire Hamburgers of Wereldburgers.

Bezoek onze website met alle voorgaande Globaliseringslezingen op video en achtergrondinformatie: www.globaliseringslezing.nl

Felix Meritis
Keizersgracht 324
1016 EZ Amsterdam
tel. 020 626 23 21
fax 020 624 93 68
felix@felix.meritis.nl

Reserveren: tel 020 623 13 11 of e-mail: receptie@felix.meritis.nl
Voor actuele programma-informatie: www.felix.meritis.nl
Reserveren bij Felix Meritis, tenzij anders vermeld.