W.A. van Es-prijs 2006 voor Karsten Wentink

St. vd nederlandse archeologie

http://www.sna.nl

Op 10 november wordt de nationale W.A. van Es-prijs 2006 voor onderzoek door jonge, veelbelovende archeologen uitgereikt in het Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven tijdens het Reuvensdagencongres.

De W.A. van Es-prijs voor archeologisch onderzoek 2006 is toegekend aan Karsten Wentink voor zijn masterscriptie 'Ceci n'est pas une hache. Neolithic depositions in the Northern Netherlands', Universiteit Leiden (begeleiders: prof.dr. Harry Fokkens, dr. Annelou van Gijn en prof.dr. Raymond Corbey).

De prijs
De W.A. van Es-prijs is een aanmoedigingsprijs voor jong onderzoekstalent op het gebied van de Nederlandse archeologie. Aan deze jaarlijkse prijs is een bedrag van 2000 euro verbonden. De prijs wordt uitgereikt tijdens het tweedaags Reuvensdagencongres van de Stichting voor de Nederlandse Archeologie (SNA), dat dit jaar op 9 en 10 november in Eindhoven wordt georganiseerd.

De winnaar
Karsten Wentink bestudeerde de grote vuurstenen bijlen van de trechterbekercultuur onder de microscoop op gebruikssporen en plaatste het deponeren van deze bijlen in een bredere culturele context. Een van de verrassende ontdekkingen is dat alle depositiebijlen sporen van rode oker dragen. Door experimenten kwam hij er achter dat de niet-natuurlijke glans veroorzaakt wordt door het regelmatig inpakken en weer uitpakken van de bijlen. Zijn conclusie is dat de grote depotbijlen onvervreemdbare heilige objecten waren, die hun status ontleenden aan het vakmanschap waarmee zij werden gemaakt. Hij gebruikt daarbij de ideeën van Mary Helms en Maurice Godelier die uitgaan van de gedachte dat vakmanschap in vele samenlevingen wordt gezien als een kracht en een geschenk van het bovennatuurlijke. Naar de mening van de jury is juist de combinatie van een gedegen bèta-onderzoek met een analyse van hoog niveau in gamma-stijl doorslaggevend geweest voor het toekennen van de W.A. van Es-prijs 2006 aan Karsten Wentink.

De jury
De jury van de W.A. van Es-prijs bestaat dit jaar uit dr. P. Bitter, prof.dr. J. Bazelmans, prof.dr. W.A. van Es, prof.dr. H. Fokkens, prof.dr. H.A. Heidinga, mw. dr. W. Prummel (voorzitter) en prof.dr. W.J.H. Willems.


---