Burgerforum wil grotere invloed kiezer

Ministerie bzk

http://www.minbzk.nl

Persbericht van het Burgerforum Kiesstelsel

Advies Burgerforum Kiesstelsel:

KIEZER MEER INVLOED OP SAMENSTELLING VAN DE TWEEDE KAMER

Nederlandse kiezers moeten meer invloed krijgen op wie er in de Tweede Kamer komen. Dat wil het Burgerforum Kiesstelsel. Vandaag hebben de 140 Burgerforumleden besloten het kabinet te adviseren om de kiezer voortaan te laten kiezen of hij zijn stem op een partij óf op een persoon wil uitbrengen. Burgerforumvoorzitter Jacobine Geel: "De kiezer heeft met dit stelsel meer keuze: hij stemt in met de lijst zoals deze is voorgesteld door de partij óf hij brengt een voorkeurstem uit op een persoon. Doordat deze voorkeurstem zwaarder weegt dan nu het geval is, krijgt de kiezer veel meer invloed op de samenstelling van de Tweede Kamer."

Het Burgerforum heeft geconstateerd dat er een gebrek is aan vertrouwen in de politiek. Alleen het verbeteren van het kiesstelsel is niet genoeg om dit vertrouwen te herstellen. Daarom brengt het Burgerforum ook een aantal ongevraagde adviezen uit. Zo doet zij een appèl op afgesplitste kamerleden om hun zetel terug te geven aan de partij waarvoor zij aanvankelijk in de Kamer zijn gekomen. Dit omdat afsplitsers in alle gevallen op basis van het verkiezingsprogramma van de partij in de Kamer gekozen zijn. Ook doet het Burgerforum een oproep aan zogenaamde lijstduwers. Deze stemmentrekkers moeten alleen op de lijst gaan staan als zij daadwerkelijk van plan zijn eventueel Tweede Kamerlid te worden. Uit bijeenkomsten die het Burgerforum door heel Nederland organiseerde, bleek dat veel Nederlanders zich storen aan deze vormen van 'kiezersbedrog'.

Met een keuze op de partij stemt de kiezer in met de lijstvolgorde zoals de partij deze heeft vastgesteld. Als de kiezer op een persoon stemt (omdat deze bijvoorbeeld een sterke persoonlijkheid heeft, specialist is in een bepaald onderwerp of uit een bepaalde regio komt), vergroot dit zijn kans om daadwerkelijk in de Tweede Kamer te komen. Voorkeurstemmen krijgen een groter gewicht dan op dit moment het geval is.

Als in 2003 het nu voorgestelde systeem had gegolden, waren VVD'ers als Atzo Nicolaï, Hans van Baalen en Willibrord van Beek niet in de Kamer gekomen, omdat zij te weinig voorkeurstemmen haalden. Voor GroenLinks zouden 2 kandidaten met voorkeurstemmen in de kamer gekomen zijn. Ook Bert Bakker (D66) zou geen kamerlid zijn geworden.

Het Burgerforum wijst het invoeren van districten af. Het landsbelang moet voorop staan en niet dat van bepaalde regio's.

Omdat de instelling van het Burgerforum breed ondersteund werd in de Tweede Kamer, vertrouwt zij erop dat haar advies serieus genomen zal worden. Het Burgerforum bestaat uit 140 'onafhankelijke' burgers en vormt een goede afspiegeling van de Nederlandse bevolking. Het jongste lid is 19, het oudste is 86. Er doen evenveel mannen als vrouwen mee en de provincies zijn evenredig vertegenwoordigd. Ook qua schoolopleiding en beroepen is het een diverse groep. Deze 'gewone' Nederlanders presteren waar politici de afgelopen decennia niet in slaagden: het gezamenlijk komen tot een advies voor een nieuw kiesstelsel. Door met een eenduidig en duidelijk advies te komen, waarbij aanpassingen ervoor zorgen dat de kiezer meer invloed krijgt, hoopt het Burgerforum dat er eindelijk schot komt in de discussie die politiek Den Haag al jaren verdeelt.

Vandaag zijn de stemmingen over de inhoud van het advies gehouden. Op 14 december overhandigt Burgerforumvoorzitter Jacobine Geel het advies officieel aan de minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties, Atzo Nicolaï. Hij neemt het advies namens het kabinet in ontvangst.

Den Haag, 10 november 2006