Ministerie van Financiën

'CentiQ, platform voor bewust omgaan met geld' van start

nieuwsbericht | 10-11-2006 | Directie Voorlichting

Op 10 november is `CentiQ, platform voor bewust om gaan met geld' van start gegaan. Thesaurier-generaal Laura Geest presenteerde de naam CentiQ aan zo'n 70 vertegenwoordigers afkomstig uit de financiële sector, overheid, consumentenorganisaties en de wetenschap.

Het doel van CentiQ is het vergroten van de financiële kennis van consumenten. Het is belangrijk dat consumenten over voldoende kennis en vaardigheden beschikken om goede financiële beslissingen te kunnen nemen. Het platform zal zich de komende tijd bezighouden met concrete projecten die de financiële kennis van consumenten vergroot. Hierdoor kan men betere beslissingen nemen ten aanzien van het eigen pensioen, zorgverzekering of de aanschaf van financiële producten.

De partners van CentiQ gaan zich binnen het platform inzetten in diverse projectgroepen. De projectgroepen onderzoek, onderwijs, toekomstvoorzieningen, budgetteren en communicatie gaan binnenkort van start. De projectgroep onderzoek start op korte termijn een onderzoek naar de financiële kennis van consumenten. Uit een vergelijkbaar Brits onderzoek bleek dat veel consumenten niet of niet voldoende financieel geschoold zijn. Consumenten komen daardoor te snel in financiële problemen. Ook kopen veel consumenten financiële producten die niet aansluiten bij hun behoefte. Het in Nederland uit te voeren onderzoek moet duidelijk maken op welke gebieden en bij welke consumenten de kennis tekortschiet.


* Laatst aangepast: 10-11-2006 | Print