Provincie Limburg

PS 16-06 Bijzonderheden uit PS 10-11-2006 In memoriam: de heer H. Philipsen

Bij aanvang van de vergadering werd stilgestaan bij het overlijden op 80-jarige leeftijd op 3 november jl. van de heer Harrie Philipsen. De heer Philipsen was statenlid in de periode 1982-1991.

Programmabegroting 2007
De vergadering stond in het teken van de behandeling van de begroting 2007. De programmabegroting 2007 werd door Provinciale Staten vastgesteld. Hiermee is een bedrag gemoeid van 480 miljoen. Het is de laatste begroting van de coalitieperiode 2003-2007. De focus is dan ook gelegd op de afronding van de huidige coalitieafspraken. Provinciale Staten benadrukten dat niet achterover geleund moet worden: het karwei van de huidige coalitie moet afgemaakt worden én er moet een solide basis gevormd worden voor nieuwe uitdagingen in de toekomst. Dit vraagt in 2007 om een stevige financieel basis. De inspanningen in de eerste helft van 2007 zullen vooral gericht zijn op een aantal specifieke accenten en ambities uit de themas Ondernemend Limburg, Jong zijn in Limburg, Veilig leven in Limburg, Ruimte voor Limburg en Vitale kernen en buurten én de Versnellingsagenda.

Ontwikkelingen Essent
Tijdens de beschouwingen en het debat werd uitvoerig ingegaan op het prijsbeleid Essent, de voorgenomen fusie Essent-NUON en de besteding van het dividend Essent. Over deze onderwerpen zal nog in deze coalitieperiode politieke besluitvorming plaatsvinden. De motie van SP om het dividend Essent in te zetten voor de ontwikkeling en inzet van duurzame vormen van energie werd met 11 stemmen voor (D66, GroenLinks, PNL, SP) en 48 tegen (CDA, Limburgs Belang, PvdA, VVD) afgewezen.

Geschiedschrijving van Limburg
De motie van PvdA om te onderzoeken op welke wijze de provincie Limburg een bijdrage kan leveren aan de totstandkoming van de geschiedschrijving van Limburg en dit op een toegankelijke manier vorm te geven werd met 59 stemmen voor (CDA, D66, GroenLinks, PNL, PvdA, SP, VVD) en 1 stem tegen (LB) aangenomen. Het college van GS zal uiterlijk februari 2007 een voorstel presenteren.

10-11-2006 18:01