Socialistische Partij


Eindelijk tegemoetkoming voor asbestslachtoffers

10-11-2006 * Vandaag maakte staatssecretaris Van Geel (CDA, Milieu) bekend dat hij de `niet-arbeidsgerelateerde' asbestslachtoffers een voorschot geeft op hun schadevergoeding. Daarmee wordt een eerder verworpen motie van SP-Kamerlid Krista van Velzen alsnog uitgevoerd. Van Velzen hoopt dat Van Geel nu ook het bedrijf Eternit, veroorzaker van de meeste ellende, gaat aanpakken.

Asbestdrama Van Velzen: "Ik vraag al lange tijd om de voorschotregeling uit te breiden naar milieuslachtoffers van asbest, maar de staatssecretaris stelde eerder dat dan het hek van de dam was. Verbijsterend, omdat de relatie tussen asbest in wegen en paden en mesothelioom wetenschappelijk is aangetoond. Een motie van mij om tegemoet te komen aan deze slachtoffers werd afgewezen door CDA, VVD en de kleine christelijke partijen, maar gelukkig is Van Geel nu toch overstag."

De tegemoetkoming is nodig, omdat slachtoffers van mesothelioom (asbestkanker) vaak al aan hun ziekte overlijden voordat een eventuele schadeprocedure tegen verantwoordelijke bedrijven is afgerond. Voor slachtoffers die bij de uitoefening van hun beroep in aanraking kwamen met asbest bestond al een vergoedingsregeling.

Van Velzen: "Dit is zeer goed nieuws, vooral voor de slachtoffers uit de omgeving van Goor en Harderwijk waar in het verleden wegen en erven zijn verhard met asbest. Maar er moeten nog steeds gebieden in Nederland gesaneerd worden en ook de schade moet nog op asbestproducent Eternit verhaald worden. De staatssecretaris is dus nog lang niet klaar."

Van Geel is de afgelopen vier jaar niet in staat gebleken Eternit voor haar maatschappelijke verantwoordelijkheid te laten betalen. Toch is met de door het kabinet voorgestelde schadevergoedingsregling weer een stap vooruit gezet in het asbestdrama.
Zie ook:
* Dossier Asbest
* Hof van Twente geplaveid met kankerverwekkende asbest
* Volg Italiaans voorbeeld: vervolg voormalige Eternit-top