Gemeente Hilversum

Masterplan Grondwatersanering Het Gooi

drinkwaterbedrijven hebben in oktober 2005 het samenwerkingsconvenant Masterplan Grondwatersanering Het Gooi (MpGs) getekend. Deze samenwerking is nodig om het probleem van diepe grondwaterverontreinigingen op te lossen. Sinds de ondertekening is hard gewerkt aan de uitvoering van de overeenkomst.

Wat is er aan de hand?
In Het Gooi is in het verleden het diepe grondwater sterk verontreinigd geraakt. Door het dikke, waterdoorlatende, zandpakket in de Gooise bodem, zakte de vervuiling heel diep de grond in. Dat maakt sanering ingewikkeld en duur. Op dit moment is er geen gevaar voor mens, dier en plant. In de toekomst kan de vervuiling door grondwaterstroming wél naar boven komen. Daarom is het zaak om daar waar het kan de vervuilingen te saneren en de stroming van de restanten goed in de gaten te houden.

De diepe verontreinigingen zijn niet gevaarlijk als ze in de bodem blijven. Daarom is het niet verstandig om waterputten in de tuin te slaan om bijvoorbeeld de tuin te besproeien.

Gezamenlijke aanpak
Door de gezamenlijke aanpak in het MpGs worden kennis en geld vergaard om samen met de eigenaren van de grond de problemen op te lossen. Bovendien kunnen de specifieke problemen van Het Gooi op een goede en goedkopere manier worden aangepakt. Aan het MpGS nemen deel de provincie Noord-Holland, provincie Utrecht, de gemeenten Blaricum, Bussum, Hilversum, Huizen, Laren, Naarden en Wijdemeren, hoogheemraadschap Amstel Gooi en vecht, PWN waterbedrijf Noord-Holland en N.V. Hydron Midden Nederland.

Nieuwsbrief
Over het MpGS is onlangs een tweede nieuwsbrief verschenen. Deze nieuwsbrief is verkrijgbaar bij de deelnemende gemeenten. U kunt hem via de link aan de rechterkant van dit scherm downloaden. Meer informatie is ook verkrijgbaar bij het bodemloket van de gemeente en het Milieu Informatiepunt van de provincie (0800 - 658 6734).