Geert Wilders populairste lijsttrekker


GRONINGEN, 20061110 -- Geert Wilders, lijsttrekker van Partij voor de Vrijheid, is in de Nederlandse zoekmachines de populairste politicus. Dit blijkt uit onderzoek naar zoekopdrachten op internet van zoekmachine marketing bureau Traffic4u (www.traffic4u.nl). Uit dit onderzoek blijkt tevens dat veel Nederlanders geen idee hebben wie de lijsttrekker van D66 is.

Het Groningse Traffic4u (www.traffic4u.nl) heeft gedurende 2 weken onderzocht hoe vaak er in Google gezocht werd op de namen van de lijsttrekkers. "Nederlandse kiezers gebruiken massaal zoekmachines om meer te weten te komen over de standpunten van de lijsttrekkers. Het aantal malen dat een politicus of een partij gezocht wordt, zegt veel over zijn of haar populariteit", aldus Gert-Jan Munneke, directeur van Traffic4u.

Geert Wilders
Uit het onderzoek blijkt dat er van de 50.000 onderzochte zoekopdrachten 10.000 keer naar Geert Wilders werd gezocht. Overigens zijn mensen veel meer geïnteresseerd in de persoon Geert Wilders dan in zijn Partij voor de Vrijheid, waar nauwelijks op wordt gezocht. Gezien de ferme uitspraken van Wilders van de laatste weken is deze tegenstelling niet verwonderlijk.

Alexander Pechtold
Opvallend is dat wanneer er gezocht wordt naar de lijsttrekker van D66, meer dan de helft zoekt op "lijsttrekker D66" in plaats van op "Alexander Pechtold". Dit in tegenstelling tot alle andere lijsttrekkers die meer op hun eigen naam worden gezocht. Dit bevestigt het beeld dat in de pers opgeroepen wordt van Alexander Pechtold als grote onbekende.

Balkenende versus Bos
Het lijsttrekkersdebat van 29 oktober heeft duidelijk zijn sporen nagelaten op internet. De populariteit van Jan Peter Balkenende in de zoekmachines steeg de dagen na het debat aanzienlijk sneller dan die van Wouter Bos.

Balkenende staat nu nagenoeg gelijk met Wouter Bos, met een verschil van slechts 200 zoekopdrachten in het voordeel van Bos.

De top tien ziet er als volgt uit:

Geert Wilders, Partij voor de Vrijheid, 20,5%
Wouter Bos, PVDA, 16,3%
Jan Peter Balkenende, CDA, 15,9%
Mark Rutte, VVD, 7,7%
Femke Halsema, Groenlinks, 7,3%
Jan Marijnissen, SP, 5,8%
Alexander Pechtold, D66, 5,0%
Marianne Thieme, Partij voor de dieren, 4,4%
Marco Pastors, Eennl, 4,2%
André Rouvoet, Christenunie, 3,9%