1e Symposium Nederlands Lymfoedeem Netwerk

Nlnet

Persbericht

1e Symposium Nederlands Lymfoedeem Netwerk


11 november 2006 Jaarbeurs Utrecht
'Lymf- en lipoedeem, een zoektocht naar antwoorden??'

Het 1e Symposium van het in 2006 opgerichte Nederlands Lymfoedeem Netwerk (NLNet) zal op
11 november plaatsvinden in de Jaarbeurs te Utrecht. Het symposium is gericht op oedeempatiënten en het biedt veel informatie en kennis over de laatste inzichten op het gebied van zorg door specialisten en therapeuten. Zij kunnen de kwaliteit van het leven van de oedeempatiënt sterk verbeteren.
Lymfoedeem kan het gevolg zijn van infecties of ontstaan door aangeboren afwijkingen van het lymfesysteem. Maar ook iedere kankerpatiënt bij wie lymfeklieren zijn verwijderd, loopt het risico lymfoedeem te ontwikkelen. En dit voor de rest van zijn of haar leven. Volgens schattingen krijgen ongeveer tussen de 25-35% van alle overlevenden van kanker (borst-, prostaat-, gynaecologische kanker en kanker in het hoofd & halsgebied) gedurende het leven met lymfoedeem te maken.

Lymfoedeem is een chronische aandoening die de kwaliteit van leven sterk kan aantasten en die zelfs tot invaliditeit kan leiden. Vroegtijdige herkenning, chronische behandeling en begeleiding zijn voor patiënten erg belangrijk. Tot voor kort is er in Nederland betrekkelijk weinig aandacht geschonken aan lymfoedeem en aanverwante ziekten zoals lipoedeem. Het Nederlands Lymfoedeem Netwerk wil dit veranderen.

Het symposium is een unieke gelegenheid voor informatieuitwisseling over behandeling en zelfmanagement van die aandoeningen. Patiënten en professionele hulpverleners krijgen gelegenheid specialistische kennis te delen, te netwerken en contact te leggen met verstrekkers van hulpmiddelen. Het programma schenkt aandacht aan verschillende aspecten van leven met een chronische aandoening als lymf- en lipoedeem. Er zijn presentaties en er is ruimte voor het stellen van vragen tijdens de paneldiscussie. De verschillende workshops bieden voor 'elk wat wils': informatie en ontwikkelingen rond hulpmiddelen, regelgeving en praktische kennis op het gebied van lymfezorg.

Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Voor meer informatie over het Nederlands Lymfoedeem Netwerk, de inhoud van het programma en hoe aan te melden voor het symposium of als lid/donateur kan met terecht op onze website: www.lymfoedeem.nl.

NLNet ziet uw komst graag tegemoet. Tot ziens op 11 november in Utrecht.

De NLNet Symposium commissie

NLNet
Postbus 723, 2003 RS Haarlem
mailadres NLNet : info@lymfoedeem.nl
mailadres symposium NLNet: symposium@lymfoedeem.nl