Nederlanders in het buitenland gaan bewuster met pensioen om

Radio nederland wereldomroep

HILVERSUM- Uit onderzoek van Radio Nederland Wereldomroep en Pensioenkijker.nl blijkt dat Nederlanders in het buitenland bewuster en zelfstandiger omgaan met hun pensioen dan mensen in Nederland. Dat maakt het BVN-programma 'Typisch NL' van de Wereldomroep op zaterdag 11 november in de uitzending bekend.

Emigranten en expats gaan bewuster om met de opbouw van hun uitkering. Zij vragen zich twee keer zo vaak als Nederlanders in Nederland af met hoeveel geld zij moeten rondkomen na hun pensionering. Bovendien weet 43% van de Nederlanders in het buitenland hoe hoog zijn pensioen zal zijn, tegen 10% van de Nederlanders in Nederland.

Verder zijn Nederlanders in het buitenland ook zelfstandiger bij het opbouwen van hun pensioen. Zij maken veel vaker gebruik van opgebouwd eigen vermogen naast de standaard pensioensopbouw en AOW. Zo verwacht 28% van de Nederlanders in het buitenland zijn inkomen te financieren door in te teren op opgebouwd vermogen, 33% heeft inkomen opgebouwd met beleggingen. Slechts 15% en respectievelijk 9% van de Nederlanders in Nederland verwacht dat zo te doen.

Resultaten
Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim 2.000 leden van het onderzoekspanel van Radio Nederland Wereldomroep bestaande uit Nederlanders in het buitenland. Deze zijn vergeleken met de resultaten van het 'pensioenbewustzijnsonderzoek' dat de Stichting Pensioenkijker.nl jaarlijks laat uitvoeren door CentERdata. Op www.typischnl.tv staan de uitgebreide resultaten van de peiling.

Typisch NL
In het tv-programma 'Typisch NL' laat presentatrice Tanja Fraai expats en emigranten de sfeer in Nederland proeven en kijkt zij hoe Nederlanders in het buitenland integreren. Typisch NL is een programma van de Wereldomroep en wordt iedere zaterdag rond 18.00 uur (Nederlandse tijd) uitgezonden op BVN.