Ingezonden persbericht



VÄRTTINÄ
Finse folk van ongekende klasse Melkweg zaterdag 11 november 21:00 uur 16,00 + lidm

De Finse folkgroep Värttinä is de laatste twintig jaar uitgegroeid tot één van de belangrijkste muzikale exportproducten van Scandinavië. Opgericht in 1983 door de zusters Sari en Mari Kaasinen, of beter gezegd, door hun moeder, was Värttinä in eerste instantie een folklore koor voor jongeren. De groep werd zeer populair in de thuishaven Rääkkylä en daarbuiten.

In 1987 werd de groep verkozen tot `Ensemble of the Year'. Maar de echte carrière van de zusters Kaasinen kwam begin jaren '90 van de grond, toen de groep zich vestigde in Helsinki. Mari was inmiddels uitgegroeid tot de centrale persoon in de groep en wist in de bruisende hoofdstad de juiste muzikanten aan zich te binden om de groep op een volgend niveau te brengen. Het album `Oi Dai' en de single `Marilaulu' vormden in 1990 de nationale doorbraak. De snelle en toegankelijke folkmuziek, met invloeden uit rock, jazz en pop, in combinatie met de uitstraling van de vier zangeressen maakten Värttinä tot een zeer geliefde groep in binnen- en buitenland.

In de jaren die volgden wist de band met een heel aantal sterke albums de reputatie als belangrijkste folkband van Finland stevig te vestigen. Het succes breidde zich uit tot over de oceaan en ondanks vele wisselingen in de line-up bleef de unieke stijl van Värttinä gehandhaafd. Vanaf het zesde album `Kokko' (1996) heeft de band alleen nog eigen werk uitgebracht. Na de VS werden ook Japan en Australië gewonnen voor de typisch Noord- Europese muziek.

Het nieuwe millennium bracht weer veel verandering in de line-up van de groep. Twee nieuwe zangeressen sloten zicht aan: Susan Aho en Johanna Virtanen. Samen met oprichtster Mari Kaasinen vormen zij sindsdien het gezicht van de groep. Värttinä verzorgde samen met een componist uit India de muziek voor de musical van The Lord of the Rings, die in maart van dit jaar in Toronto in première ging.

Eerder dit jaar verscheen het elfde Värttinä-album: Miero. Deze plaat kwam uit op Real World Records, het label van Peter Gabriel, en laat horen dat de groep zich muzikaal verder blijft ontwikkelen. Het geluid op Miero is donkerder dan voorheen en de combinatie van vocalen en instrumenten lijkt sterker geworden. Een subtiele aanpassing in het geluid van deze topband en een teken dat Värttinä nog jaren mee kan.



Ingezonden persbericht