Het Nederlandse Rode Kruis

08 november 2006
Nederlandse vertaling oorlogsverdragen voltooid

Op zaterdag 11 november krijgt minister Henk Kamp van Defensie het eerste exemplaar aangeboden door Cees Breederveld, directeur van het Nederlandse Rode Kruis. Dat gebeurt tijdens een vrijwilligersdag van het Rode Kruis in Garderen. Aansluitend aan de overhandiging houden minister Kamp en Breederveld een kort debat over humanitair oorlogsrecht

Verdragen van Genève

De verdragen van Genève stellen dat kennis van het humanitair oorlogsrecht onder de bevolking moet worden bevorderd. Zodat iedereen, wanneer er onverhoopt sprake is van een oorlogssituatie, op de hoogte is van datgene wat wel mag en wat niet. Zo is er bijvoorbeeld de verplichting om alle gewonde strijders ook die van de tegenpartij te verzorgen en geldt er een verbod op wapens die geen onderscheid kunnen maken tussen militaire- en burgerobjecten.

Dat lijkt vanzelfsprekend, maar de praktijk geeft een ander beeld. Het Rode Kruis heeft in Nederland de taak om kennis van het humanitair oorlogsrecht te verspreiden. Het Rode Kruis stond aan de basis van het moderne humanitaire oorlogsrecht en houdt zich nog steeds bezig met de verdere ontwikkeling daarvan.

Humanitair oorlogsrecht altijd actueel

Recente conflicten in bijvoorbeeld Libanon, Colombia, Darfur, Irak en Afghanistan, onderstrepen het belang van het humanitair oorlogsrecht. De hedendaagse conflicten zijn vaak complex en onoverzichtelijk. Het humanitair oorlogsrecht waarborgt ook dan de menselijke waardigheid en beschermt degenen die niet aan het conflict deelnemen.

Derde Protocol

In de Nederlandse vertaling is ook het in 2005 gesloten Derde Aanvullend Protocol opgenomen. Dit Protocol gaat over de invoering van een nieuw embleem: het Rode Kristal. Dit embleem kan worden gevoerd door staten waar de bestaande emblemen (Rode Kruis, Rode Halve Maan) op weerstand stuiten, vanwege een negatieve religieuze connotatie die door sommige mensen daar aan wordt toegedicht. In de Nederlandse vertaling is de precieze tekst van dit derde Protocol te vinden.

Het Rode Kruis

Het Rode Kruis is synoniem voor hulp aan mensen in nood. Of het nu slachtoffers zijn van een conflict of aardbeving in een ver land of mensen die het moeilijk hebben in Nederland: het Rode Kruis helpt. Zonder mensen uit te sluiten, als neutrale en onafhankelijke organisatie.