Ingezonden persbericht


Genealogische markt in Nieuw Land

De Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) organiseert op 11 november een genealogische markt in Nieuw Land Erfgoedcentrum. Geïnteresseerden zijn vanaf 13.00 uur tot 16.00 uur welkom om onder andere een bijzondere lezing over Oud-vaderlands recht van de heer R.F. Vulsma, oud voorzitter van de NGV, bij te wonen. Daarnaast ook een demonstratie van de heer Netjes en zijn genealogische computerprogramma 'Gennetjes' en een presentatie van het begraafplaatsproject van Brenda van Lier. Het verenigingencentrum van de NGV zal aanwezig zijn met informatie over heraldiek en stempels en ook de NGV afd. Flevoland is de gehele middag aanwezig om de bezoekers te informeren over hun activiteiten.

Oud-vaderlands recht
Rond 14.00 uur zal de heer Vulsma een lezing verzorgen over het Oud-vaderlands recht, waartoe de Middeleeuwen en de tijd voor de Bataafse republiek behoren. Hiermee wordt inzicht verkregen in de wijze waarop het regionale en lokale recht zich in ons land vanaf de middeleeuwen tot omstreeks 1800 hebben gemanifesteerd. De heer Vulsma zal onder andere ingaan op de regels voor rechtspraak, huwelijk, overlijden en meer zaken waarover wij ons nu zullen verbazen.

Heraldiek

Vandaag de dag zie je overal tekenen van heraldiek. Op uithangborden, brandweerwagens, gevels, gemeentehuizen, briefpapier en paspoorten. Ook in een kerk of museum kom je het tegen, waar nog prachtige gebrandschilderde ramen met wapens voorkomen. De heer H. de Vries van het NGV verenigingencentrum zal meer vertellen over deze bijzondere vorm van kunst. Hij geeft een overzicht van de meest uiteenlopende en unieke familiewapens.

Begrafenisproject en genealogische computerprogramma's

Brenda van Lier toont haar begrafenisproject die inzicht geeft in de bijzondere kerkhoven in de Flevopolders. Het doel van haar project was om de gegevens die op een grafmonument staan vast te leggen, zodat deze niet verloren gaan als de graven geruimd worden. Met haar project wil ze andere genealogen helpen bij het zoeken naar familienamen en gegevens. Verder laat de heer Netjes, aan de hand van voorbeelden en presentaties, zien hoe zijn bijzondere genealogische computerprogramma 'Gennetjes' werkt. Ook de genealogen van Urk zullen met hun bestand aanwezig zijn. Heeft u dus iets met Urk dan is dit een uitgelezen kans om uw bestanden op orde te brengen.

Markt
De leden van de NGV kunnen verder zelf het onderzoek dat zij gedaan hebben, laten zien en eventueel genealogische zaken ruilen of verkopen. Geïnteresseerden voor de genealogische markt kunnen vanaf 13.00 uur terecht in Nieuw Land. De toegang voor de markt is gratis, museumbezoek is daarbij niet inbegrepen.

Nederlandse Genealogische Vereniging
De Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) is een landelijke vereniging die de belangen van genealogen behartigt, hen bij het onderzoek ondersteunt en hiervoor diverse activiteiten organiseert. De vereniging is in 1946 opgericht en heeft nu circa 10.000 leden, genealogen van beginners tot vergevorderden. Ook in Flevoland is er een NGV-afdeling, die nu ongeveer 180 leden telt. Het bestuur van afdeling Flevoland organiseert voor haar leden lezingen over genealogie (=stamboomonderzoek), heraldiek (=wapenkunde), genealogische computer-programma's maar ook lezingen over historische onderwerpen met genealogische raakvlakken. Zie ook www.ngv.nl.